Κανέλης- in.gr

Υπάρχουν δημοσιογράφοι που μετέρχονται διάφορα κόλπα, προκειμένου να υπεκφύγουν από την ανάληψη της ευθύνης όσων λένε ή γράφουν. Τέτοιο κόλπο είναι να ξεκινούν την αφήγηση με το  «ένας αστικός μύθος λέει..» και στη συνέχεια ν΄ αραδιάζουν τερατολογίες, τις οποίες αποδίδουν στον αστικό μύθο και όχι στην καλπάζουσα φαντασία ή στο απύθμενο θράσος και την αναισχυντία τους.

Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για άρθρο του Βασίλη Κανέλλη, δημοσιευμένο στο in.gr (κλικ εδώ):
«Ενας αστικός μύθος λέει ότι στα ελληνικά νοσοκομεία (μπορεί και στο εξωτερικό, δεν ξέρω) υπάρχει το εξής τραγικό: Όταν ο ασθενής είναι ηλικίας άνω των 80 ετών ο φάκελος που φτιάχνεται κατά την εισαγωγή του έχει ένα διακριτικό σημαδάκι. Κάποιοι λένε ότι έχουν δει ένα «Θ» σε ένα σημείο του φακέλου, κάποιοι κάτι άλλο. Είναι το «Θ» του θανάτου..».

Ουσιαστικά ο κ. Κανέλλης στο άρθρο του αποκαλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς δολοφόνους, τους δίνει όμως ελαφρυντικό πως έχουν μεγάλο φόρτο περιστατικών και πρέπει να επιλέξουν αν το κρεβάτι θα δοθεί σ΄ έναν νέο ή έναν ηλικιωμένο, στο φάκελο του οποίου υπάρχει το ύποπτο «Θ».

Έχουμε τη γνώμη πως τέτοιες αθλιότητες δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες, διότι λέγε-λέγε από αστικοί μύθοι μετατρέπονται σε αστικές βεβαιότητες και αποτελούν τεκμήριο ενοχής των γιατρών σε κάθε θάνατο ηλικιωμένου.

Η ΟΕΝΓΕ πρέπει να παρέμβει άμεσα ζητώντας από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο ν΄ ανακαλέσει όσα συκοφαντικά γράφει. Ταυτόχρονα πρέπει να απευθυνθεί στην ΕΣΗΕΑ και, αν χρειαστεί, στα ποινικά δικαστήρια, όπου ο ευφάνταστος κύριος πρέπει να αποδείξει τους αστικούς μύθους που διακινεί.