Κάνουν πίσω στην αύξηση παράβολου των φαρμακευτικών εταιρειών

ΓΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ χάριν των συμφερόντων φαρμακευτικών εταιρειών κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ότι ανακαλείται απόφαση που προέβλεπε αύξηση του τέλους που καταβάλλουν οι εταιρείες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας, αυξάνονται τα παράβολα που πρέπει να πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στα φάρμακα που διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

 Για το θέμα αυτό, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας από όπου και αναμένεται σχετική απάντηση. Όπως δήλωσε χθες ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, «απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών, ο υφυπουργός κ. Αθ. Γιαννόπουλος δήλωσε απερίφραστα ότι επανεξετάζεται η κοινή υπουργική απόφαση.

Με την πράξη του αυτή το υπουργείο Υγείας αποδέχεται ότι είναι έτοιμο να αναιρέσει την υπογραφή του, υποχωρώντας στις απαιτήσεις των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, και μάλιστα μεσούσης της δικαστικής διαδικασίας μετά την προσφυγή των εταιριών στο ΣτΕ

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι το υπουργείο συγκρότησε επιτροπή επανεξέτασης, της οποίας το 50% των μελών είναι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει ακόμη και στον πιο καλόπιστο, ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί».

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε τον περασμένο Αύγουστο, για να χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα φάρμακο η ενδιαφερόμενη φαρμακευτική εταιρεία καταβάλλει στον ΕΟΦ τέλη που κυμαίνονται από 5.000 έως 25.000 ευρώ – το τέλος είναι ακριβότερο όταν πρόκειται για αίτηση άδειας που αφορά σε φάρμακο με καινούργια δραστική ουσία.

Το ποσόν προσεγγίζει τον μέσο όρο αυτών που προβλέπονται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από το ετήσιο παράβολο το οποίο στη χώρα μας κοστίζει 300 ευρώ, ενώ στη λοιπή Ευρώπη φτάνει ακόμη και τα 3.500 ευρώ, αφού σε αρκετές περιπτώσεις υπολογίζεται με βάση τον τζίρο.