Κάνουν το αγροτικό τους με… μέσο

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Σε… γεφύρι της Αρτας έχουν μετατρέψει την πλήρωση των δεκάδων κενών θέσεων στα αγροτικά ιατρεία όλης της χώρας οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας. Τέσσερις μήνες έπειτα από τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης και την υποβολή χιλιάδων αιτήσεων από γιατρούς, οι ενδιαφερόμενοι ακόμη… αναμένουν στο ακουστικό τους για τα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των περιοχών της περιφέρειας όπου βρίσκονται τα επίμαχα αγροτικά ιατρεία και Κέντρα Υγείας έχουν εναποθέσεις τις ελπίδες τους στον Θεό και απλώς προσεύχονται να μη χρειαστούν άμεσα γιατρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μερίδα του λέοντος στις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γιατρών κατέχουν απόφοιτοι Ιατρικής από σχολές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, παραγκωνίζοντας τους συναδέλφους τους που έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια. Κι αυτό χάρη στην ανέλπιστη πριμοδότηση που έλαβαν από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο. Ο κ. Γιαννόπουλος, εκμεταλλευόμενος τη θερινή ραστώνη, είχε υπογράψει υπουργική απόφαση τον Αύγουστο, με την οποίαμοίρασεαπλόχερα μόρια -«πολύτιμα» για την έναρξη αγροτικής θητείας και ειδικότητας- στους προερχόμενους από πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας Ελληνες γιατρούς.

Σήμερα, σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 2.500 θέσεις αγροτικών γιατρών και η διαδικασία που ακολουθείται για την πλήρωσή τους έχει ως εξής: δυο με τρεις φορές τον χρόνο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας καταρτίζει και ανακοινώνει κατάσταση των κενών και κενούμενων θέσεων, ύστερα από προτάσεις των νοσοκομείων.

Είναι κοινό μυστικό, ωστόσο, στους ιατρικούς κύκλους ότι η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων δεν είναι και η πλέον… διαφανής. Σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις που «αδειάζουν» ή πρόκειται να «αδειάσουν» σε δημοφιλή αγροτικά ιατρεία (δημοφιλή λόγω εγγύτητας σε αστικό κέντρο ή λόγω λίγου πληθυσμού, άρα και… λιγότερης δουλειάς για τους γιατρούς) ουδέποτε δημοσιοποιούνται. Αντιθέτως, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό ως την εκπνοή των σχετικών προθεσμιών και μέχρις ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις οι «εκλεκτοί» λειτουργοί του Ιπποκράτη για τους οποίους προορίζονται οι θέσεις αυτές. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πάγιο αίτημα των αποφοίτων ιατρικών σχολών από ελληνικά πανεπιστήμια να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της αγροτικής θητείας μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών. Ομοίως… πάγιες είναι οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα εξετάσουν το ζήτημα.

 Η υπηρεσία υπαίθρου, το κοινώς λεγόμενο αγροτικό των γιατρών, είναι προαιρετική από το 2003, δηλαδή δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωσή της η έναρξη της πολυπόθητης ιατρικής ειδικότητας, όπως γινόταν παλαιότερα. Στην πράξη ωστόσο η αγροτική θητεία παραμένει μονόδρομος για την πλειονότητα των αποφοίτων της Ιατρικής που θέλουν να ξεφύγουν από την ανεργία και την τουλάχιστον πενταετή αναμονή για την έναρξη ειδικότητας σε κάποιο ελληνικό νοσοκομείο.