Κάπνισμα Stop

Οι κονκισταδόρες λεηλάτησαν την Αμερικάνικη Ήπειρο και έφεραν πίσω στην Ευρώπη διάφορα καλούδια. Ένα απ΄ αυτά ήταν ο καπνός και η συνήθεια του καπνίσματος που διαδόθηκε ραγδαία σε όλο τον «πολιτισμένο» κόσμο.

Σήμερα, από τους 8 δισεκ. ανθρώπους που ζούμε πάνω στη Γη εκτιμάται ότι περίπου το 1 δισεκ. είναι καπνιστές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για εκτίμηση που ο ΠΟΥ κάνει επ’  ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν: σε όλο τον κόσμο ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα λόγω του καπνίσματος.

Το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα σκότωσε σχεδόν 9 εκατ. ανθρώπους το 2019, σύμφωνα με την έρευνα “Global Burden of Disease” που δημοσιεύθηκε το 2021 στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Το πρώτο μισό του 21ου αιώνα από το κάπνισμα ενδέχεται να πεθάνουν 450 εκατ. άνθρωποι. Παράλληλα κοστίζει ακριβά στην κοινωνία: απορροφά το 6% των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με έρευνα που συντόνισε ο ΠΟΥ.

Όσες και όσοι εργαζόμαστε στο χώρο της υγείας έχουμε καθήκον να παλέψουμε σθεναρά για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών και, κυρίως, να προφυλάξουμε τη νέα γενιά από έναν εθισμό που μειώνει κατακόρυφα την ποιότητα ζωής, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον και τον πλανήτη.