Καπνιστές και υπέρβαροι, δεν αγαπάτε τη ζωή;

Καπνιστές και υπέρβαροι, δεν αγαπάτε τη ζωή;

Υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου διατρέχει ένας καπνιστής, σε σχέση με έναν μη καπνιστή. Οι πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου αυξάνουν περισσότερο, εάν ο καπνιστής καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφών και κόκκινου κρέατος και είναι παχύσαρκος. Με αφορμή τον Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου -όπως έχει οριστεί ο Μάρτιος- οι ειδικοί γιατροί εστιάζουν στη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, η οποία υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν στους 20 ενήλικες.

Οπως τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, καθηγητής κ. Ιωάννης Τριανταφυλλίδης και ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Παύλος Παπακώστας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη συνηθέστερη μορφή καρκίνου και κάθε χρόνο καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο 1.000.000 νέες περιπτώσεις της νόσου. Ωστόσο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί. Οπως εξήγησαν οι ειδικοί γιατροί, οι καπνιστές έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πολύποδες στο παχύ έντερο που δυνητικά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, ενώ για την εμφάνιση της νόσου προδιαθέτει η παχυσαρκία και ειδικά το κοιλιακό λίπος. Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κατανάλωση λιπαρών τροφών και μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος. Η πρόληψη της νόσου έγκειται στην αποφυγή του καπνίσματος, τη συχνή σωματική άσκηση και την καθιέρωση υγιεινών διατητικών συνηθειών, όπως κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιολάδου, περιορισμός ζωικών λιπών και κόκκινου κρέατος, και λήψη τουλάχιστον ενός λίτρου νερού την ημέρα.

Οι ομιλητές εστίασαν και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία μπορεί να αναπτύσσεται στον οργανισμό για διάστημα 5-10 χρόνων χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Οπως είπαν, όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αλλά και όσοι εμφανίζουν συμπτώματα όπως αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αίμα στα κόπρανα, πόνο στην κοιλιά και απώλεια βάρους, πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο.