Καπνιστήρια σε χώρους εργασίας… τέλος

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, αν και ο νόμος προέβλεπε τη δημιουργία τους

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Την απόφασή της για την πιστή εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος, χωρίς «παραθυράκια» και στα πρότυπα των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, διεμήνυσε για άλλη μία φορά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προχώρησε, χθες, σε μία σειρά διευκρινίσεων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων, τονίζοντας ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα ουδείς θα επιτρέπεται να καπνίσει στο γραφείο του ούτε και σε καφετέριες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης που θα «καθυστερήσουν» να φτιάξουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές.

Ενα βήμα πέρα…

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος προχώρησε ένα βήμα πέρα από τις αρχικές ανακοινώσεις για τα αντικαπνιστικά μέτρα, τονίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου θα ισχύει ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καπνίζουν μόνο στο… πεζοδρόμιο, αφού πλέον δεν προβλέπεται η δημιουργία καπνιστηρίων. Επιπλέον, από 1ης Ιουλίου, όποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ κ. ά.) δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία του «ειδικού χώρου για κάπνισμα», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο, θα λειτουργεί μόνο ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση, έως ότου «συμμορφωθεί» με τις σχετικές οδηγίες.

Επιφάνεια ειδικών χώρων

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, η επιφάνεια του ειδικού χώρου για κάπνισμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος, ενώ θα χωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με διαχωριστικό που εκτείνεται από το δάπεδο έως την κορυφή. Στα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και τα καζίνο, εμβαδού άνω των 300 τ. μ., οι ειδικοί χώροι δύνανται να φτάσουν έως και το 40% της συνολικής επιφάνειας. Ο ειδικός χώρος θα διαθέτει δικό του σύστημα εξαερισμού, ανεξάρτητο από το αντίστοιχο σύστημα του υπολοίπου καταστήματος. Τα μέτρα αφορούν μόνο στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων.

«Κλήσεις» στους παραβάτες θα κόβουν η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Για την επιβολή προστίμων θα λαμβάνεται υπόψη και η πρόθεση-προσπάθεια των υπευθύνων των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν τα μέτρα. Παραβάσεις στην εφαρμογή του νόμου μπορούν να καταγγείλουν οι πολίτες σε έναν ειδικό τετραψήφιο αριθμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μέσω του οποίου θα ειδοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, «η όποια εφαρμογή των κατασταλτικών διαδικασιών και η επιβολή προστίμων ούτε αυτοσκοπός είναι ούτε το σημείο αναφοράς του νόμου». Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο νόμος θα εφαρμοσθεί» και ζήτησε γι’ αυτό τη συμβολή των πολιτών, σημειώνοντας: «Βοηθήστε την πολιτεία να αποδείξει ότι μπορεί».

Μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Υγείας θα προμηθεύσει τις νομαρχίες με ειδικά σήματα που θα λάβουν τα καταστήματα εμβαδού έως 70 τ. μ., ανάλογα με το τι θα επιλέξουν (χώροι καπνιζόντων ή μη). Ο υπουργός τόνισε ότι η σήμανση είναι δωρεάν για όλα τα καταστήματα και προειδοποίησε για αυστηρές κυρώσεις σε «όσες εταιρείες χρησιμοποιήσουν το νόμο για προσωπικά οφέλη». Οπως είπε, το υπουργείο έχει πληροφορίες για εταιρείες που προτείνουν ταμπέλες σήμανσης αντί αντιτίμου 60 ευρώ και άνω.

«Οχι» στις διαφημίσεις

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι από 1ης Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η διαφήμιση των προϊόντων καπνού σε εξωτερικούς χώρους μέσω γιγαντοαφίσας, καθώς και στον κινηματογράφο.