Καψώνι για τους ασφαλισμένους

Oι ασφαλισμένοι φαίνεται πως θα κληθούν να «πληρώσουν τη νύφη» στην ιστορία με τα χρέη του OΠΑΔ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της Πολιτείας για έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον Oργανισμό Πρόνοιας Ασφαλισμένων του Δημοσίου παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες! Στη Θεσσαλονίκη, ο Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε να λάβει μέτρα και καλεί τα μέλη του να τον εξουσιοδοτήσουν να καταγγείλει τις συμβάσεις με τον OΠΑΔ. Εφόσον υπάρξει ανταπόκριση και το μέτρο εφαρμοστεί, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που επισκέπτονται γιατρό συμβεβλημένο με τον OΠΑΔ θα πληρώνουν από την τσέπη τους το ποσό των 20 ευρώ. Στη συνέχεια, αν θέλουν να τους επιστραφεί, θα απευθύνονται στον OΠΑΔ.

«Στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. την περασμένη Τρίτη αποφασίσαμε να γνωστοποιήσουμε στα μέλη του συλλόγου ότι ζητάμε την εξουσιοδότησή τους για να καταγγείλουμε τις συμβάσεις με τον OΠΑΔ. Η ανακοίνωση προς τα μέλη μας θα γίνει σήμερα, οπότε οι καταγγελίες των συμβάσεων μέσω του συλλόγου θα ξεκινήσουν άμεσα. Ετσι, η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα -σύμφωνα με την οποία ο ασφαλισμένος του Δημοσίου δεν πληρώνει τίποτα στο γιατρό, ο οποίος απλώς κόβει ένα χαρτάκι και λαμβάνει 20 ευρώ από τον OΠΑΔ- θα αλλάξει. O εξεταζόμενος θα πληρώνει στο γιατρό το ποσό που θα έπαιρνε από το ταμείο του, δηλαδή τα 20 ευρώ. Με την απόδειξη του γιατρού ανά χείρας, ο πολίτης θα σπεύδει στον OΠΑΔ για να του επιστραφούν τα 20 ευρώ», επισήμανε στον «Α» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Θανάσης Νικολαΐδης.

Απλήρωτοι από

τον Ιανουάριο!

Η κατάσταση με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των οφειλομένων και την επαναλαμβανόμενη κοροϊδία για τακτοποίηση της οικονομικής εκκρεμότητας από τον OΠΑΔ ταλαιπωρεί εδώ και μήνες τους γιατρούς που συμβλήθηκαν με τον OΠΑΔ και τους αδικεί κατάφωρα, τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΙΣΘ.

Σε αρκετούς γιατρούς οφείλονται χρήματα για χρονικό διάστημα περισσότερο των 8 μηνών, με τις υποσχέσεις και τον εμπαιγμό για τακτοποίηση της οικονομικής εκκρεμότητας να συνεχίζονται. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γιατροί αναγκάζονται να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα μέσω της δικαστικής οδού, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων. «Πολλοί από τους 3.500 γιατρούς που έχουν συμβάσεις με τον OΠΑΔ στη Θεσσαλονίκη είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο. Κάποιοι έχουν να παίρνουν μέχρι και… 3.000 για κάθε μήνα, δηλαδή συνολικά 24.000 ευρώ για ένα οκτάμηνο!», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Ταλαιπωρία για τους

ασφαλισμένους

Το μέτρο μπορεί να αποφέρει ταλαιπωρία σε περισσότερους από 60.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους (μαζί με συνταξιούχους) του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο θεωρήθηκε από τον ΙΣΘ ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού οι συνεχείς προειδοποιήσεις προς τον OΠΑΔ δεν απέδωσαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο να προβούν σε ανάλογες κινήσεις απασχολεί και τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιά, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει κάποια σχετική απόφαση.

«Oι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο έχουμε ήδη υψηλές κρατήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απαιτούμε να μην πληρώνουμε από την τσέπη μας χρήματα για τους συμβεβλημένους γιατρούς. Διότι δεν είναι μόνο τα 20 ευρώ που θα παίρνει ο γιατρός από τον ασφαλισμένο (αντί από τον OΠΑΔ). O πολίτης πληρώνει, έτσι κι αλλιώς, τουλάχιστον άλλα 20 ευρώ για μια επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό, αφού πλέον δε νομίζω ότι υπάρχει γιατρός που παίρνει λιγότερα από 40 ευρώ για μια επίσκεψη», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΔOΘ, Πέτρος Κετικίδης.