Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ

Μόνον η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου -που σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ξεπερνά τα 260 δισ. ευρώ- παρουσιάζεται ανθηρή, λαμπρή και «ικανή» να πωληθεί σε ιδιώτες για να απομειώσει κατά ένα σημαντικό ποσοστό το δημόσιο χρέος και να εξευμενίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε., η οποία, σημειωτέον, σκληραίνει τη στάση της έναντι της Ελλάδος ζητώντας αυστηρότερα μέτρα, όπως προκύπτει από δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κρ. Λαγκάρντ και του ομολόγου της Γερμανού κ. Σόιμπλε.

 Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη σύνοδο του ΔΝΤ περιβαλλόμενος από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας Παναγιώτη Ρουμελιώτη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά Ειδική αναφορά για το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έκανε από την Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντομινίν Στρος-Καν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προϊδεάζοντας ότι τα ακίνητα του Δημοσίου θα αποτελέσουν το φιλέτο των ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόγραμμά τους θα τεθεί υπόψη των «συνιστωσών» του «μηχανισμού» πριν έλθει προς συζήτηση στην Ελλάδα, στη Βουλή και στο υπουργικό συμβούλιο.

«Επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων»

Στο «παρά πέντε» της προσφυγής στον «μηχανισμό», ειδικοί εμπειρογνώμονες είχαν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να καταρτίσει ένα «επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» το οποίο θα ρίχνει το βάρος του στην πώληση ή αξιοποίηση κρατικών ακινήτων. Το ύψος του θα φθάνει τα 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την πώληση νησιών και παραλιακών εκτάσεων-φιλέτων. Προτείνεται ακόμη η πώληση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Κατά τους εισηγητές η πώληση ακίνητης περιουσίας (και ολυμπιακών ακινήτων) αποτρέπει ρωγμές και χειροτέρευση του κοινωνικού status.

Ο ιδιωτικός τομέας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσέρχονται στον ζυγό του ΔΝΤ αδύναμοι και καραβοτσακισμένοι.

Κομμένες οι ενέσεις ρευστότητας

Το άλλοτε ανθηρό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της επεκτατικής του πολιτικής και της αναταραχής στην αγορά ομολόγων έχει χάσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του και η καθαρή του θέση έχει μειωθεί επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή «κόβονται» οι ενέσεις ρευστότητας από το εξωτερικό, ενώ τα υψηλά σπρεντ έχουν χτυπήσει «σοβαρά» τις τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, επισήμανε ανώτατος κρατικός αξιωματούχος.

Αλλοτε δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προσέρχονται στο καθεστώς «κηδεμονίας» καραβοτσακισμένοι από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Οφειλές από την Ολυμπιάδα 2004

Σε σύσκεψη επιχειρηματιών, από τους οποίους το κράτος θα περίμενε να ηγηθούν στην προσπάθεια για την ανάπτυξη, διεκτραγωδήθηκε η κατάσταση των κλάδων τους. Εκπρόσωποι κατασκευαστικών επιχειρήσεων ανέφεραν ότι υπάρχουν οφειλές του κράτους για έργα της Ολυμπιάδας του 2004, οι οποίες δεν καταβάλλονται. Ετσι, οι επιχειρήσεις προσφεύγουν σε τραπεζικά δάνεια, με τους τόκους να αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο. «Πράσινες» επενδύσεις (π.χ. φωτοβολταϊκά κ.ά.) έχουν κολλήσει λόγω γραφειοκρατίας, με τους ξένους επενδυτές να αναχωρούν.

Μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις -στα λόγια οι αρχές ομνύουν στην εξωστρέφεια- έχουν να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια. Ενώ κρατικές υπηρεσίες (στις οποίες ενδεχομένως ανήκουν και στρατιωτικές) εδώ και ενάμιση χρόνο δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα από αγορές καυσίμων σε εταιρείες πετρελαιοειδών.

30% τα «κόκκινα δάνεια»

Τα χρέη προς μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες διευρύνονται, ενώ είναι πολύ πιθανόν οι 20 «κηδεμόνες» των ΔΝΤ-ΕΚΤ-Ε.Ε. να απαιτήσουν να εγγραφούν από φέτος στο έλλειμμα οφειλές προς νοσοκομεία ύψους 2 δισ. ευρώ (άρα το φετινό έλλειμμα πιθανόν να διευρυνθεί κατά μία μονάδα περίπου και να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και εκ του λόγου αυτού).

Η κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών χειροτερεύει εξαιτίας της υπερχρέωσης. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν σε ορισμένες τράπεζες το 30%. Σε ορισμένες μεγάλες ιδιωτικές το 20% των δανειοληπτών βρίσκεται στο κόκκινο. Τα ποσοστά αυτά δεν είναι εύκολο να μειωθούν, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν το χρέος, συμφωνώντας δόσεις στις οποίες θεωρητικά μπορούν να αντεπεξέλθουν οι δανειολήπτες. (Ομως η ανεργία «φουσκώνει» προς το 13% τον Μάρτιο και η αβεβαιότητα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εντείνεται).

Ενώ η ρευστότητα, τέλος, αρχίζει να λείπει έντονα από την αγορά (η πιστωτική επέκταση κινείται με ρυθμούς 2% έναντι στόχου 10%), η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ (όπου έχουν στηριχθεί οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας) κάνει βήμα σημειωτόν. Μόνον οι Περιφέρειες κινούνται ικανοποιητικά, απορροφώντας το 8-8,5% των πόρων. Τα υπουργεία, αντιθέτως, κινούνται με ρυθμό απορρόφησης 2-2,5%. *