«Καρδιακό» στον Ευαγγελισμό

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο διαθέτει μόνο μία χειρουργική αίθουσα και τέσσερις κλίνες ανάνηψης

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Ακόμα και τους έξι μήνες μπορεί να φτάσει η αναμονή για τα τακτικά καρδιοχειρουργικά περιστατικά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αφού το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας διαθέτει μόλις μία χειρουργική αίθουσα για τα περιστατικά αυτά και τέσσερις κλίνες ανάνηψης και μάλιστα «δανεικές» από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η αποκατάσταση του σοβαρότατου ηλεκτρολογικού προβλήματος που έθεσε εκτός λειτουργίας την ούτως ή άλλως ανεπαρκέστατη από πλευράς υποδομών Ανάνηψη Καρδιοχειρουργικών Ασθενών (ΑΚΑ), αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, καθώς εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι -έπειτα από πίεση που άσκησε η δημοσιοποίηση του προβλήματος- αλλά και αυτό θα αποτελεί μία άκρως προσωρινή λύση. Οπως επεσήμαναν στην «Κ» οι καδιοχειρουργοί του νοσοκομείου κ. Μιχάλης Αργυρίου και κ. Παναγιώτης Δεδεηλίας, με δεδομένο ότι οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας μίας ΑΚΑ, προβλέπουν να διατίθενται 20 τετραγωνικά μέτρα ανά ασθενή, στην ανάνηψη του Ευαγγελισμού θα μπορούν σε λίγο να λειτουργούν μόνο τρεις κλίνες.

Κατόπιν τούτου, το Δ.Σ. ανέθεσε στον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου να καταθέσει σχέδιο-μελέτη για την δημιουργία νέας ΑΚΑ που θα καταλάβει χώρο από τα εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Τμήματος και η οποία θα διαθέτει 12 κλίνες, καθώς και την ανάπτυξη δύο επιπλέον χειρουργικών αιθουσών για ασθενείς που χρήζουν επεμβάσεις στη καρδιά. Οπως τονίζει ο κ. Αργυρίου, «πρέπει γρήγορα να μπει ένα πλάνο και να μην κρατήσει η σημερινή κατάσταση πολύ ακόμα γιατί κινδυνεύουν ασθενείς». Πρέπει άλλωστε να τονισθεί ότι για την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών εφημερεύουν στην Αττική μόνο ο Ευαγγελισμός και το Ιπποκράτειο (εφημερεύουν εναλλάξ) και το Ωνάσειο τα Σαββατοκύριακα.

Με τις σημερινές υποδομές του, ο Ευαγγελισμός δεν μπορεί σαφώς να καλύψει τις ανάγκες. Σύμφωνα με τον κ. Δεδεηλία, «αυτή τη στιγμή σε καθημερινή βάση μπορεί να πραγματοποιηθεί το πολύ ένα χειρουργείο, σπανίως δύο. Για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς θα πρέπει καθημερινά να γίνονται δύο χειρουργεία σε πρωινή βάση, και τουλάχιστον ένα επείγον το απόγευμα».

Αντιδικία και αντιπαράθεση

Εν τω μεταξύ, άλλη μία περίπτωση δυσλειτουργίας που «αποβαίνει εις βάρος των νοσηλευομένων ασθενών αλλά και της φήμης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πόρισμα των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας που ερεύνησαν την υπόθεση- καταγράφεται στον Ευαγγελισμό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα, οι διευθύνσεις των καρδιολογικών τμημάτων και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου βρίσκονται σε μακρά αντιδικία και αντιπαράθεση, καθώς οι πρώτοι ζητούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο Εργαστήριο για τη διενέργεια επεμβατικών πράξεων, κάτι που αρνούνται οι γιατροί του Αιμοδυναμικού. Οι γιατροί των καρδιολογικών τμημάτων προβάλλουν ως επιχείρημα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, επισημαίνοντας ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο δεν είναι αποκομμένο από τις καρδιολογικές κλινικές. Από την πλευρά τους οι γιατροί του Αιμοδυναμικού, το οποίο λειτουργεί από το 1971 ως ανεξάρτητο τμήμα, υποστηρίζουν ότι εάν άλλοι γνωρίζοντες το αντικείμενο καρδιολόγοι ασχοληθούν με τις αιμοδυναμικές πράξεις, αυτοί στο τέλος θα μείνουν χωρίς αντικείμενο δουλειάς καθότι ούτε κλινική έχουν ούτε εξωτερικά ιατρεία πραγματοποιούν.

Επιπτώσεις στην αντιμετώπιση

Η άρνηση των γιατρών του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου να επιτρέπουν σε άλλους καρδιολόγους να διενεργούν σχετικές πράξεις έχει επιπτώσεις στη γρήγορη αντιμετώπιση των εμφραγματιών, ειδικά κατά τις ώρες εφημερίας του νοσοκομείου και με δεδομένο ότι ο Ευαγγελισμός είναι από τα λίγα νοσοκομεία της χώρας που εφαρμόζεται πρωτογενής αγγειοπλαστική (π.χ. μπαλονάκι το συντομότερο δυνατόν μετά το έμφραγμα). Οι γιατροί του Αιμοδυναμικού πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητος, που σημαίνει ότι δεν βρίσκονται στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της εφημερίας, αλλά είναι σε εγρήγορση για την περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο περιστατικό. Αυτό από μόνο του ακυρώνει εν μέρει την έννοια της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στους εμφραγματίες, αφού σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει εάν από την πόρτα του νοσοκομείου έως το μπαλονάκι δεν περάσουν περισσότερα από 90 λεπτά της ώρας. Εάν όμως ο γιατρός δεν είναι εκεί –και με δεδομένο ότι οι γιατροί του Αιμοδυναμικού δεν επιτρέπουν σε άλλους να μπαίνουν στο εργαστήριο- αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επέμβαση και να μειώνεται έτσι η αξία της «πρωτογενούς» αγγειοπλαστικής.

Οι επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας στο πόρισμά τους συμπεριλαμβάνουν και τις θέσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία αναφέρει ότι το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου και ο διευθυντής της να συντονίζει τη λειτουργία της κλινικής και των εργαστηρίων, ο δε υπεύθυνος του Αιμοδυναμικού να έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας αυτού. Και καλούν το υπουργείο να κάνει δεκτή τη θέση της Εταιρείας. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα, αντίθετα έχουν οξυνθεί οι σχέσεις των γιατρών ακόμα και μέσω …εξωδίκων.