Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις γίνονται «με το σταγονόμετρο»

ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Α κόμη και έναν μήνα μπορεί να φθάσει η αναμονή των επειγόντων περιστατικών τα οποία χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η αναμονή των προγραμματισμένων περιστατικών ξεπερνάει το τρίμηνο και κάποιες χρονικές περιόδους μπορεί να φθάσει και το εξάμηνο! Ο λόγος; Οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις γίνονται με το… σταγονόμετρο, διότι η μονάδα ανάνηψης καρδιοχειρουργικών ασθενών είναι μονίμως πλήρης. Περιορισμένος αριθμός καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο «Ιπποκράτειο».

Τα παραπάνω κατήγγειλαν χθες καρδιοχειρουργοί του «Ευαγγελισμού», τονίζοντας ότι μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών. Οι γιατροί ανέφεραν ότι εξαιτίας της μεγάλης λίστας αναμονής οι οκτώ στους δέκα ασθενείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Στις 14 Νοεμβρίου, ο διευθυντής του Α΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου κ.

Κων.Μπόλος έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στην οποία αναφέρει ότι στα τέσσερα κρεβάτια της μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργικών Ασθενών νοσηλεύονται ισάριθμοι ασθενείς, ενώ ένας πέμπτος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε μια

«ανεπτυγμένη προχείρως κλίνη» . Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη ότι «…είμαστε υποχρεωμένοι,λόγω αδυναμίας διαθέσεωςκλίνης στην Ανάνηψη Καρδιοχειρουργικών Ασθενών, να αναβάλλουμε εκ νέου επείγοντακαι γνωστά σε σας περιστατικάκαι ασφαλώς όχι με δικήμας ευθύνη…».

Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Δ. Κρεμαστινός, με έγγραφο του διευθυντή του Β΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού» κ. Χρ. Χαρίτου .

Πάντως, ο πρόεδρος του «Ευαγγελισμού» κ. Γ. Διαμαντόπουλος δήλωσε προς «Το Βήμα» ότι η διοίκηση έχει ζητήσει για την ανακαίνιση της μονάδας ανάνηψης κονδύλι ύψους 186.000 ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί.

Χθες ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων του νοσοκομείου κ. Ηλ.Σιώρας έκανε λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Αναφέρθηκε στις κενές οργανικές θέσεις οι οποίες ξεπερνούν τις 1.300. Από αυτές οι 550 αφορούν θέσεις νοσηλευτών, οι 130 γιατρών και οι 165 διοικητικών. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας (7 π.μ. ως 10 π.μ.) για την Τρίτη 27 Νοεμβρίου.