Καρδιολογική Κοζάνης: Το έμφραγμα έρχεται

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Με μπαλώματα επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αποτρέψει το κλείσιμο της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης.

Η λειτουργία της κλινικής ανεστάλη προσωρινά, καθώς οι δύο γιατροί που τη στελεχώνουν δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα. Μόλις ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας της κλινικής, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να ανακοινώσει την απόσπαση ενός γιατρού από άλλο νοσοκομείο στην καρδιολογική του νοσοκομείου Κοζάνης.

Ομως, επισημαίνουν γιατροί του νοσοκομείου, η απόσπαση, όταν γίνεται από τις ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) διαρκεί 3 μήνες και όταν γίνεται από το υπουργείο, διαρκεί 6 μήνες. Με λίγα λόγια, απλώς μετατίθεται το πρόβλημα.

Οι νέοι

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι προκηρύξεις των θέσεων γίνονται, αλλά οι γιατροί, κυρίως οι νέοι, δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τα επαρχιακά νοσοκομεία, καθώς γνωρίζουν ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούν εκεί «θα θαφτούν επιστημονικά». Η πίεση, η έλλειψη προσωπικού χρόνου, οι χαμηλοί μισθοί, αποθαρρύνουν τους νέους γιατρούς, που στρέφονται στα αστικά κέντρα.

Οι κλειστές κλινικές ή οι κλινικές που υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης είναι μάστιγα για τη Δυτική Μακεδονία. Ο πρώην πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κοζάνης, Φώτης Ζαρκινός, είναι διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.

Οταν αρρώστησε, η κλινική έκλεισε και τα παιδιατρικά περιστατικά προωθούνταν στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, το οποίο υπολειτουργούσε. Εκλεισε και αυτή η κλινική. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος του 13 μηνών βρέφους από την Πτολεμαΐδα, που άφησε την τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, επειδή δεν υπήρχαν εν λειτουργία παιδιατρικές κλινικές στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Συριανό Καχλάν, αυτή τη στιγμή είναι κλειστές ή υπολειτουργούν όλες οι παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας, πλην αυτής του νοσοκομείου Φλώρινας, που λειτουργεί με αποσπάσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας.

***Στην παιδιατρική κλινική Γρεβενών υπάρχει ένας γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία.

***Στη Φλώρινα υπάρχει ένας γιατρός που κάνει 15 εφημερίες τον μήνα. Τις υπόλοιπες κάνουν παράνομα γενικοί γιατροί και τελείται το αδίκημα της αντιποίησης ειδικότητας, που ενέχει ποινή φυλάκισης.

Κλειστά

***Κλειστές είναι οι μαιευτικές κλινικές σε Κοζάνη και Γρεβενά. Στη Φλώρινα υπολειτουργεί.

***Οι μονάδες τεχνητού νεφρού υπολειτουργούν με 1 γιατρό στην Πτολεμαΐδα, 1 στην Κοζάνη και 2 στα Γρεβενά.

***Παθολογικές κλινικές: Στην Κοζάνη υπολειτουργεί με αποσπάσεις γενικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας. Στα Γρεβενά έχει 1 γιατρό και 1 ειδικευόμενο.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ., Μάριο Σαλμά, στους 11 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει στο 1,7 δισ. ευρώ.