Καρδιολόγοι: Περισσότερες μονάδες ανάνηψης στα νοσοκομεία

Τη συγκρότηση ομάδων ανάνηψης σε κάθε όροφο στα δημόσια νοσοκομεία, πρότειναν χθες ο καθηγητής καρδιολογίας Αντώνης Μανώλης, διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής του Ευαγγελισμού, και ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής της καρδιολογικής του Τζαννείου, σημειώνοντας πως αν και λειτουργούν ομάδες ανάνηψης στις καρδιολογικές κλινικές, εντούτοις, δεν είναι βέβαιη η ανάταξη ασθενούς που νοσηλεύεται σε άλλη κλινική του κάθε νοσοκομείου.

Οι καθηγητές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισαν ότι στους αιφνίδιους θανάτους που παρατηρούνται, η ανάνηψη πρέπει να γίνεται εντός 3-5 λεπτών της ώρας, διαφορετικά, ο ασθενής έχει χαθεί.

Συμπλήρωσαν πως κατ΄ αρχήν η οργάνωση θα πρέπει να γίνει στα νοσοκομεία και μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δημόσιοι χώροι όπως αεροδρόμια και τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, χαρακτήρισαν καλύτερο μέτρο την αγγειοπλαστική έναντι της θρομβόλυσης όταν υπάρχει η δυνατότητα για 24ωρη ετοιμότητα στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, τόνισαν ότι στους καρδιοπαθείς είναι απαραίτητη η έναρξη απώλειας βάρους έστω κι αν δεν υπάρχει προσαρμογή στα φυσιολογικά επίπεδα, γιατί μόνο η έναρξη της διαδικασίας απώλειας, βοηθά στη βελτίωση των δεικτών του οργανισμού.

Σημείωσαν μάλιστα και την ευεργετική επίδραση του αλκοόλ στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, μέσω της βελτίωσης της καλής χοληστερόλης, τόνισαν όμως ότι πρέπει να τηρείται η ελάχιστη ποσότητα των 1-2 ποτηριών κρασιού, διαφορετικά οι επιπτώσεις στην καρδιά είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς.