Καρκίνωμα η έλλειψη προσωπικού στο Μεταξά

 

Στα όριά της έχει φτάσει η λειτουργία του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά: Οι ελλείψεις προσωπικού ταλαιπωρούν τους χιλιάδες καρκινοπαθείς απ’ όλη τη χώρα που εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο, οι οποίοι περιμένουν από 20 μέρες ως και 2 μήνες για τις θεραπείες ή τις χειρουργικές επεμβάσεις που είναι κρίσιμες για τη ζωή τους!

Οπως ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι γιατροί του νοσοκομείου, οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού φτάνουν πλέον και στο 50% των προβλεπόμενων θέσεων.

«Η κλινική ημέρας όπου εξυπηρετούνται οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία είναι αδύνατο να λειτουργήσει σε δύο βάρδιες, αφού δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα 4 – 5 άτομα προσωπικού που απαιτούνται. Ετσι οι ασθενείς στριμώχνονται σε πολύ άσχημες συνθήκες ή περιμένουν από 20 μέρες μέχρι ένα μήνα για να αρχίσουν τη θεραπεία τους» έλεγε χθες ο πρόεδρος των γιατρών του «Μεταξά» κ. Θανάσης Καραμπέλης.

Συνολικά από τις 441 θέσεις νοσηλευτών που προβλέπονται οι 142 μένουν κενές, ενώ 40 ακόμη νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες. Ετσι 260 νοσηλευτές καλούνται να εξυπηρετήσουν τα 450 κρεβάτια του νοσοκομείου, στα οποία η πληρότητα δεν πέφτει ποτέ κάτω από το 100%!

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου –και με δεδομένη τη βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετεί– οι νοσηλευτές θα έπρεπε να είναι περισσότεροι από 700… Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται αρκετά χειρουργεία, αφού οι νοσηλεύτριες χειρουργείου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Δεκάδες καρκινοπαθείς αναγκάζονται να περιμένουν ως και δύο μήνες μέχρι να έρθει η σειρά τους για το χειρουργείο. Στην περίπτωσή τους, βέβαια, τέτοια αναμονή μπορεί να είναι κρίσιμη για τη ζωή τους.

Το νοσοκομείο διαθέτει έξι χειρουργικές αίθουσες, αλλά συνήθως μπορούν να λειτουργήσουν μόνον οι τέσσερις. Οι αναβολές χειρουργείων είναι πλέον συχνό φαινόμενο εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Συχνά οι γιατροί αναλαμβάνουν το ρόλο του εργαλειοδότη προκειμένου να μην αναβάλουν την επέμβαση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν και καθήκοντα παρασκευαστών, κάνοντας οι ίδιοι τις αιμοληψίες για τις εξετάσεις των ασθενών. Πέντε πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια αυξημένης φροντίδας μένουν αναξιοποίητα στο «Μεταξά». Μεγάλες ελλείψεις καταγράφονται και σε άλλους κλάδους του προσωπικού, όπως τεχνολόγοι, παρασκευαστές αλλά και γιατροί. Συνολικά κενές μένουν 436 θέσεις, δηλαδή το 40,5% του προβλεπόμενου προσωπικού!

Κι όλα αυτά την ώρα που οι προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία γίνονται με το… σταγονόμετρο.

Οι αριθμοί

▪ 260 αντί για 700 οι νοσηλευτές στο «Μεταξά»

▪ 436 συνολικά οι κενές θέσεις

▪ 20% αυξάνεται η προσέλευση ασθενών κάθε χρόνο

▪ 3% λιγότεροι γιατροί

▪ 20 μέρες έως 2 μήνες οι αναμονές για θεραπείες και χειρουργεία

▪ 5 κρεβάτια αυξημένης φροντίδας κλειστά

▪ 800 μόνιμοι νοσηλευτές κάθε χρόνο στα νοσοκομεία

▪ 1.200 βγαίνουν κάθε χρόνο στη σύνταξη

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ