Κάρτα Υγείας και Ασφάλισης για όλους τους Ελληνες

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Μία ηλεκτρονική κάρτα υγείας και ασφάλισης που θα συνοδεύει τον Ελληνα πολίτη σε όλες τις επαφές του με ασφαλιστικά ταμεία, ιατρεία, νοσοκομεία και φαρμακεία, είναι η νέα παρέμβαση που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία συζητήθηκε χθες σε συνεργασία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τους υπουργούς Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο. H κάρτα υγείας θα περιέχει τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, θα περιλαμβάνει ατομικά χαρακτηριστικά του κατόχου και θα αποτελεί ιατρικό φάκελο υγείας στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεράποντες γιατροί με ειδικό κωδικό ασφαλείας που θα γνωρίζει ο ασφαλισμένος και ο ασφαλιστικός φορέας. Επιπλέον η ηλεκτρονική κάρτα θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή νοσηλειών και επισκέψεων διαμέσου των ασφαλιστικών ταμείων και για πληρωμή φαρμακείων. Η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε την ηλεκτρονική κάρτα υγείας ως ένα πολύ μεγάλο έργο, που θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό του συστήματος και των ασφαλιστικών ταμείων και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους πολίτες. Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι θα εξαλειφθούν οι αλόγιστες συνταγογραφήσεις και οι άσκοπες ιατρικές πράξεις. Σύμφωνα με τον υπουργό περισσότερες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο.

Ερωτηθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με την αναστολή λειτουργίας χειρουργείων και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τον Αύγουστο, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα νοσοκομεία έχουν ήδη λάβει οδηγίες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και πρόσθεσε «είμαστε σε διαρκή εγρήγορση». Για το θέμα ρωτήθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ο οποίος σημείωσε ότι κάθε καλοκαίρι, λόγω της αναχώρησης μεγάλου τμήματος του αστικού πληθυσμού, εφαρμόζεται κυλιόμενο πρόγραμμα αναστολής λειτουργίας των ΜΕΘ για επισκευές, απολυμάνσεις και λοιπές εργασίες που γίνονται στα χειρουργεία. Οσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού που κρατούν «κλειστές» περισσότερες από 150 κλίνες Εντατικής, ανέφερε ότι ορκίστηκαν 360 νοσηλευτές που εκπαιδεύονται για να στελεχώσουν σε περίπου δύο μήνες τις ΜΕΘ. Πάντως, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή διοικητών των νοσοκομείων που διαθέτουν ΜΕΘ -του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας- και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος για τον μεγάλο χρόνο (15 ημέρες) αναστολής λειτουργίας των ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το θέμα της αλλαγής φορέα που διαχειρίζεται τη λίστα αναμονής για κλίνη Εντατικής. Μέχρι σήμερα η λίστα τηρείται στο ΕΚΑΒ. Ωστόσο, τις συντονιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει το ΕΚΕΠΥ, στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου θέλει να αναθέσει και τη διαχείριση της λίστας.

Γραμμή εξυπηρέτησης ασθενών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο μισό θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για ραντεβού ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1535, αισιοδοξούν οι αρμόδιοι της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης. Παρουσιάζοντας χθες τη λειτουργία της γραμμής, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Βασ. Δελής ανέφερε ότι προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αλλά από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και για τα νοσοκομεία Σερρών, Καβάλας και Ξάνθης, ενώ σύντομα θα συμπεριληφθούν στο σύστημα όλα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας.

Το «1535» παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες με μια κλήση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας απ’ όπου και αν βρίσκονται να κλείσουν ραντεβού για εξετάσεις. Οπως επισήμανε ο κ. Δελής, ένας από τους λόγους που ο χρόνος αναμονής ξεπερνάει τους δύο μήνες είναι ότι πολλοί ασθενείς κλείνουν ραντεβού σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία προκειμένου να επιλέξουν την ημερομηνία που θα τους βολέψει.