ΚΑΤ: στον αέρα οι εγχειρήσεις

Οι προμηθευτές απειλούν με λουκέτο λόγω των 60 εκατ. ευρώ που χρωστά το νοσοκομείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
 
Απειλούνται με λουκέτο από την Παρασκευή τα χειρουργεία του ΚΑΤ, εξαιτίας των χρεών του νοσοκομείου, αλλά και του γραφειοκρατικού αλαλούμ, παρ΄ όλο που κάθε ημέρα εφημερεύουν οι ορθοπεδικές κλινικές και πραγματοποιούνται 35- 40 επεμβάσεις.
Μάλιστα, οι προμηθεύτριες εταιρείες έχουν προειδοποιήσει τους αρμοδίους του νοσοκομείου πως αύριο θα κατασχέσουν τα ιατρικά υλικά και τα εργαλεία- από λάμες και βίδες έως και εμφυτεύματα, απαραίτητα για τις επεμβάσεις- εάν δεν πληρωθούν.
«Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007, στις 07.30 π.μ., θα παραλάβουμε τις παρακαταθήκες των εργαλείων και υλικών από το νοσοκομείο σας… Παρακαλούμε λοιπόν να μην προγραμματίσετε κανένα χειρουργείο για την Παρασκευή και μετά…». Αυτή ήταν η τελευταία προειδοποιητική επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), αφού τα χρέη του νοσοκομείου ξεπερνούν πλέον τα 60 εκατομμύρια ευρώ- σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το τέλος του χρόνου θα αγγίξουν τα 90 εκατομμύρια!
Το παράλογο ωστόσο είναι πως ακόμη κι αν το ΚΑΤ βρει τα χρήματα για να ξοφλήσει τις εταιρείες, δεν μπορεί να το κάνει, αφού η διοίκηση έχει μπλεχτεί στα γρανάζια της… γραφειοκρατίας. «Η αγορά των υλικών από το νοσοκομείο γίνεται σύμφωνα με ένα τιμολόγιο, που έχει καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και καθορίζει τις ανώτατες τιμές. Το 2005 όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο τις έκρινε εξωσυμβατικές, θεωρώντας πως έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού. Από τότε έως και σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ, κ. Διονύσης Σαργέντης. «Οι προμήθειες ορθοπεδικού υλικού που πραγματοποίησαν οι εταιρείες έγιναν χωρίς διαγωνισμό σύμφωνα με τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά είναι απολύτως νόμιμες σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2001, λόγω μη συγκρισιμότητας των υλικών μας. Και ενώ το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το πρόβλημα, δεν έχει κάνει τίποτα», προσθέτει ο κ. Σαργέντης.

«Απολύτως μετρητοίς»

Πάντως, ο ΠΑΣΥΠΟΥ έχει δηλώσει πως μετά την κατάσχεση των υλικών και έως την πλήρη εξόφλησή τους δεν πρόκειται να προμηθεύσουν το ΚΑΤ, παρά μόνον σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή ασθενούς. Μόνο τότε «θα μπορείτε να προσέρχεστε στις εταιρείες μας… και να προμηθεύεστε τα απαραίτητα υλικά, απολύτως μετρητοίς, προσκομίζοντας και την ανάλογη βεβαίωση, σχετικά με την κατάσταση του περιστατικού».
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΚΑΤ κ. Θεόδωρος Τόλης παραδέχεται πως «το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα», εάν δεν βρεθεί μια άμεση λύση κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία σημειωτέον προγραμματίστηκε αργά χθες το βράδυ…