Κατά 2/3 μειώθηκε η τιμή των στεντ

 

Παράλληλα εξασθενεί και η επιρροή των Ελλήνων μεσαζόντων στα νοσοκομεία

Του Τασου Τελλογλου

Σε δραστικές μειώσεις τιμών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για την επεμβατική καρδιολογία οδηγείται ο πρώτος διαγωνισμός που προκήρυξε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετά το «άνοιγμα» των προσφορών των περίπου 25 ενδιαφερομένων που συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό, οι τιμές των στεντ, σε σχέση με εκείνες που είχε θεσπίσει το ΙΚΑ στα ταμεία, μειώνονται εντυπωσιακά, με βασικό κριτήριο το γεγονός ότι και οι μεγάλες ξένες (και κυρίως αμερικανικές) εταιρείες ακολουθούν την ίδια πολιτική.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας, που αντετίθεντο στη φθηνότερη τιμή -με το επιχείρημα ότι θα υποβαθμιζόταν η ποιότητα των στεντ και των «μπαλονιών»- φαίνεται ότι στην πράξη διαψεύδονται. «Βλέπουμε η πορεία να έχει πάρει την αντίθετη κατεύθυνση» είπε στην «Κ» εκπρόσωπος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας προϊόντων επεμβατικής καρδιολογίας, κρατώντας την ανωνυμία του. «Από τις τιμές των 3.000 ευρώ ανά στεντ το 2009, βρισκόμαστε τώρα σε τροχιά κάτω από 1.000 με πορεία προς τα 600…».

Θα εξαφανισθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα πρώτα «θύματα» της δραστικής μείωσης των τιμών είναι οι μεσάζοντες. «Δεν χρειαζόμαστε πια τις υπηρεσίες τους και τις “γνωριμίες” τους στα νοσοκομεία, αφού με τις τιμές που πέφτουν δεν μπορούμε να πληρώσουμε πλέον αυτές τις υπηρεσίες…» είπε εξόχως χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος άλλης μεγάλης αμερικανικής εταιρείας. Στα ορθοπεδικά ιατρικά υλικά, για τα οποία επίσης η τρόικα έχει ζητήσει διενέργεια διαγωνισμού, εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού αναφέρουν ότι και εκεί θα επιλεγεί ο δρόμος της… απόσυρσης των «Ελλήνων μεσαζόντων» προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσφορά χαμηλών τιμών.

«Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα θα εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά καθώς δεν είναι δυνατόν να τα προσφέρουμε στις τιμές αυτές», επισημαίνει διευθυντικό στέλεχος μεγάλης γερμανικής εταιρείας. Ας σημειωθεί ότι έως το τέλος του φθινοπώρου η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει τρεις μεγάλους διαγωνισμούς στο χώρο της υγείας -μετά τα καρδιολογικά και τα ορθοπεδικά και στα φίλτρα τεχνητού νεφρού- που αφορούν το 60%-70% της αξίας των ιατροτεχνολογικών υλικών.

Γνωμάτευση

Οι εταιρείες από την πλευρά τους, ιδιαίτερα στα ορθοπεδικά, επιρρίπτουν στα μέλη της Επιτροπής Προμηθειών έλλειψη επαγγελματισμού: «Δεν έχουν αποφασίσει τι θα γίνει με τα εργαλεία που χρειάζονται για τις ορθοπεδικές επεμβάσεις και ούτε πώς θα κοστολογηθούν…» ανέφερε στην «Κ» στέλεχος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας ορθοπεδικών υλικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις μεγάλες ξένες εταιρείες κατέθεσαν στον διαγωνισμό των καρδιολογικών υλικών τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, κάτι που άλλες εταιρείες αρνήθηκαν να πράξουν και στους δύο διαγωνισμούς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ο σύνδεσμος μάλιστα των προμηθευτών ορθοπεδικών υλικών δρομολόγησε σχετική γνωμάτευση με βάση την οποία αυτό δεν είναι νόμιμο.

Για πολλούς, όμως, Ελληνες παραγωγούς και προμηθευτές, αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μηχανισμό μιας τεράστιας αναδιανομής των μεριδίων της αγοράς. Χαρακτηριστικά, επιχείρηση κατασκευής «ραμμάτων» από το Κιλκίς δεν μπορεί να λάβει μέρος πλέον σε διαγωνισμούς που προκηρύσσονται γιατί η Εθνική Τράπεζα δεν της δίνει εγγυητική επιστολή, λόγω μιας οφειλής της τάξης των 20.000 ευρώ, ενώ το Δημόσιο απέναντι στην ίδια επιχείρηση έχει οφειλές πέντε εκατ. ευρώ.

Αν τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί, το Δημόσιο θα υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο με τους προμηθευτές και στη συνέχεια τα νοσοκομεία θα προβαίνουν σε εκτελεστές συμφωνίες με τον μειοδότη.