Καταδικασμένοι σε αργό θάνατο

Ψαλιδίζονται τα κονδύλια του ΟΚΑΝΑ, ενώ 5.200 χρήστες περιμένουν στις λίστες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Σε αργό θάνατο είναι καταδικασμένοι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας: την ώρα που η λίστα της ντροπής αριθμεί περισσότερους από 5.200 χρήστες, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) τονίζουν πως το ψαλίδισμα στα κονδύλια μεγαλώνει πολύ τα κενά στη μάχη κατά των ναρκωτικών.
Αύξηση 100% καταγράφεται στη λίστα της αναμονής τα τελευταία επτά χρόνια, με αποτέλεσμα ο ρυθμός των εισαγωγών στην υποκατάσταση να είναι πολύ πιο χαμηλός από ό,τι αυτός των αιτήσεων. Ειδικότερα, το 2003 ο αντίστοιχος αριθμός των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών που περίμεναν στην ουρά έως ότου εκκενωθεί μία θέση σε κάποια από τις μονάδες μεθαδόνης δεν ξεπερνούσε τους 2.600.

Μοιραία, όμως εκτινάσσεται και ο χρόνος αναμονής: το 2003 άγγιζε τα τρία χρόνια, το 2006 προστέθηκαν ακόμη 12 μήνες, σήμερα ωστόσο οι χρήστες αναγκάζονται να αναμένουν έως και έξι χρόνια για να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα.

Ο ΟΚΑΝΑ παράλληλα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Έτσι, μετά την περικοπή των αρχικών κονδυλίων κατά 10%, ο κρατικός προϋπολογισμός για τον ΟΚΑΝΑ προβλέπει 24,3 εκατομμύρια ευρώ για το 2010. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, οι ετήσιες ανάγκες του οργανισμού που αφορούν λειτουργικές δαπάνες ξεπερνούν τα 32 εκατομμύρια ευρώ και τα χρέη τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΚΑΝΑ, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων κ. Γιάννης Κακλαμάνης υπογράμμισε, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πως «κανένας πρόεδρος δεν θα μπορέσει να κάνει το παραμικρό για τον οργανισμό», ενώ τόνισε ότι η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της αναστολής της λειτουργίας της Α΄ μονάδας της Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί, παρ΄ όλο που το κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο, δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την επισκευή του.

Οι 1.000 στη Θεσσαλονίκη
Κρίνεται ωστόσο επιτακτική η ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των μονάδων στη συγκεκριμένη πόλη. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που διατηρεί ο ΟΚΑΝΑ, από τους 5.200 χρήστες που αναμένουν την ένταξή τους σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα οι 1.000 ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Σε διάλυση βρίσκεται και η μονάδα στην Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι προσφέρουν εθελοντική εργασία, αφού οι συμβάσεις τους έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Εάν όμως δεν δοθεί άμεσα λύση, τότε και αυτή κινδυνεύει με λουκέτο.

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Σήμερα οι χρήστες αναμένουν έως και έξι χρόνια για να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα

Έμεινε στα χαρτιά το δίκτυο ιδιωτών

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ του ΟΚΑΝΑ επισημαίνουν την κρατική αδιαφορία για έναν επιπλέον λόγο: η χώρα μας έχει μείνει πίσω σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών και κοινωνικής επανένταξης των πρώην χρηστών. Όμως και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά αρνείται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων.

Είναι ενδεικτικό πως τα σχέδια για τη χορήγηση υποκατάστατων στους τοξικομανείς από το ΕΣΥ και ένα δίκτυο ιδιωτών γιατρών, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής και να συρρικνωθεί ο χρόνος ένταξης στα προγράμματα, έχουν μείνει στα χαρτιά.

Πάντως, οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μέτρο, προειδοποιώντας πως εάν δεν υπάρξει αυστηρός έλεγχος στην ελεύθερη συνταγογράφηση υποκατάστατων, ελλοχεύει ο κίνδυνος «να επιτραπεί σε ιδιώτες κερδοσκόπους να εισβάλουν στον χώρο».

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης συμμετέχουν στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ, με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.