Καταδικάζουν σε θάνατο τους νεφροπαθείς

Σε θανατική ποινή καταδικάζει η ελληνική πολιτεία τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Με απόφασή της, που θα αρχίσει να ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου, επιβάλει γεωγραφικό περιορισμό στην πρόσβασή τους στις μονάδες αιμοκάθαρσης μέσω του καθορισμού πλαφόν 400 ευρώ τον μήνα στα έξοδα μετακίνησής τους.

 

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Αυτό σημαίνει ότι οι αιμοκαθαιρόμενοι που κατοικούν σε πόλεις και χωριά που βρίσκονται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την περιοχή όπου λειτουργεί μονάδα αιμοκάθαρσης θα πρέπει είτε να είναι πλούσιοι, ώστε να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης, που κυμαίνονται από 500 έως 1.500 ευρώ τον μήνα, είτε να είναι τυχεροί να έχουν κάποιον συγγενή τους με ΙΧ που θα μπορεί να τους πηγαινοφέρνει για αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, είτε πολύ απλά να… πεθάνουν.
“Μέχρι τώρα τα έξοδα μετακίνησης με ταξί των αιμοκαθαιρόμενων καλύπτονταν βάσει των αποδείξεων που έπαιρναν. Πλέον, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω του προτεινόμενου κανονισμού παροχών του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ορίζεται ένα πλαφόν εξόδων 400 ευρώ, το οποίο όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά καταδικάζει εκατοντάδες νεφροπαθείς στη φυσική ή και την οικονομική τους εξόντωση”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι οι νεφροπαθείς στους οποίους αναφέρεται ο γεωγραφικός αποκλεισμός και το καθοριζόμενο πλαφόν είναι περίπου 1.400 άτομα πανελλαδικά και 240 στον νομό Θεσσαλονίκης, δηλαδή το 15%-20% του συνόλου των νεφροπαθών πανελλαδικώς.
“Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν οι ίδιοι. Συνήθως δεν έχουν άλλο μέσο παρά το ταξί ή το ασθενοφόρο, για να μετακινηθούν από την κωμόπολη ή το χωριό τους προς την πόλη όπου βρίσκεται η μονάδα αιμοκάθαρσης. Με το πλαφόν των 400 ευρώ είναι σαν κάποιος να βγάζει από την πρίζα το μηχάνημα της αιμοκάθαρσης και να τους στέλνει στον θάνατο”, επισημαίνει ο κ. Καραγκιόζης.

Αδιαφορία για τη ζωή των νεφροπαθών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρατικής αναλγησίας, κατά τον κ. Καραγκιόζη, είναι οι νεφροπαθείς που διαμένουν σε περιοχές όπως η Καρδία, ο Λαγκαδάς, ο Άγιος Αθανάσιος, η Μάδυτος, ο Ασκός και τα Βρασνά, περιοχές που απέχουν από 15 χιλιόμετρα και πάνω από τις μονάδες αιμοκάθαρσης της Θεσσαλονίκης. Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι αιμοκαθαιρόμενοι σε Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Αιγίνιο και Κολινδρό Πιερίας, όπου δεν υπάρχουν μονάδες αιμοκάθαρσης, ενώ ενδεικτικό της ταλαιπωρίας που έτσι κι αλλιώς υφίστανται οι νεφροπαθείς είναι το γεγονός ότι στα Γιαννιτσά, μια πόλη 20.000 κατοίκων, δεν υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης, άρα οι νεφροπαθείς είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε νοσοκομείο είτε στην Έδεσσα είτε στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Κιλκίς, όπου η μονάδα που λειτουργεί στο νοσοκομείο είναι μικρή και συχνά οι αιμοκαθαιρόμενοι από το Πολύκαστρο είναι αναγκασμένοι να έρχονται στη Θεσσαλονίκη για τον σκοπό αυτό.
“Αντί να καταδικάζουν τους νεφροπαθείς σε θάνατο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μικρές και ευέλικτες μονάδες αιμοκάθαρσης με 2-3 κρεβάτια σε κάποια κέντρα υγείας απομακρυσμένων περιοχών, ώστε οι αιμοκαθαιρόμενοι να μη χρειάζεται να μετακινούνται από την περιοχή όπου μένουν”, επισημαίνει ο κ. Καραγκιόζης.

“Δεν ανεχόμαστε να ψοφήσουμε σαν τα ποντίκια”
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπο της κοινωνικής αναλγησίας και της αδιαφορίας για τις ζωές των πασχόντων.
“Βάζοντας γεωγραφικό όριο στην πρόσβαση των νεφροπαθών στις μονάδες αιμοκάθαρσης μέσω του καθορισμού πλαφόν στα έξοδα μετακίνησής τους, χωρίς να προτείνει άλλη λύση, καταδικάζει εκατοντάδες αιμοκαθαιρόμενους στη φυσική ή και οικονομική τους εξόντωση. Με αυτή την αντίληψη για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία ανοίγει σύγχρονο Καιάδα, ρίχνοντας στη βορά των θηρίων τούς βαριά πάσχοντες που δεν μετανάστευσαν στα αστικά κέντρα, αλλά έμειναν στις αγροτικές και ακριτικές περιοχές μαζί με τις οικογένειές τους”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι “οι νεφροπαθείς χρειάζονται έμπρακτα την αλληλεγγύη που τόσο βάναυσα τους στερούν οι σύμβουλοι-golden boys του υπουργείου και της γενικής γραμματείας κοινωνικών ασφαλίσεων, εντάσσοντας αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση στον κανονισμό. Αν το υπουργείο θέλει να μειώσει τους νεφροπαθείς στην Ελλάδα, ας βγει να το πει, ας καθορίσει πόσους αιμοκαθαιρόμενους θέλει και στους άλλους ας τραβήξει το καλώδιο που τους συνδέει με τη ζωή. Όμως να ψοφήσουμε σαν τα ποντίκια δεν το ανεχόμαστε”.
Οι νεφροπαθείς καλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να σταθεί για ακόμη μία φορά στο πλάι των αδυνάτων της κοινωνίας μας, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τιμήσει τον λόγο του για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και να άρει την αδικία που εξοντώνει αιμοκαθαιρόμενους συμπολίτες μας.
Επίσης, στις 13 Οκτωβρίου προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.