Κατακόρυφη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών

 

Οι εστίες σπατάλης στη φαρμακευτική περίθαλψη αναζητήθηκαν στο χθεσινό συνέδριο για την οικονομία της φαρμακοβιομηχανίας, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα για την περιστολή των δαπανών, αλλά και οι κινήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές στρεβλώσεις που μαστίζουν το ελληνικό σύστημα υγείας.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της συνταγογράφησης. Καταγράφει ως ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τη διαχρονική εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αναφέρθηκε επίσης στη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, δηλαδή τη λίστα και την επανατιμολόγηση που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαΐου του 2010.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Διονύσης Φιλιώτης ανέφερε ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών της υγείας θα επιτευχθεί μόνο με τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα περιορίσουν την πλαστή συνταγογράφηση, ενώ θα αποτελέσει το εργαλείο για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να παρακολουθήσουν τις προμήθειες και την πορεία των δαπανών. Οσον αφορά τη λίστα, τόνισε ότι ενδεχομένως να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στη φαρμακευτική αγορά, ενώ δεν έχει καμία αποτρεπτική επίδραση στο φαινόμενο της «προκλητής συνταγογράφησης» και ότι θα πρέπει σε αυτή να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εγκεκριμένων φαρμάκων από τον ΕΜΕΑ και τον ΕΟΦ. Προσέθεσε δε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δέχονται εν τέλει το μέτρο της κυβέρνησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης.

Παράλληλα, στο συνέδριο αναπτύχθηκε η φαρμακευτική περίθαλψη στο ΕΣΥ όπως και τα προβλήματα που εντοπίζονται στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων της δημόσιας υγείας. Τονίστηκε ότι, την τελευταία δεκαετία, οι δαπάνες του ΕΣΥ για φάρμακα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, από 442,18 εκατ. ευρώ που ήταν το 2000 εκτοξεύτηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ το 2007 και η μέση ετήσια αύξησή τους διαμορφώθηκε στην εξεταζόμενη οκταετία το 13,2%. Την ίδια ώρα, στο ποσό των 2,68 δισ. ευρώ ανήλθαν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ στο τέλος του 2008 και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών φτάνει τις 820 ημέρες.

Σχετικά με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε ότι αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή generics, η τιμή των οποίων αναμένεται να μειωθεί από τον προσεχή Μάιο