Καταλήψεις υπουργείων από υπαλλήλους που αντιδρούν στην εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο

 Σε κατάληψη πολλών υπουργείων και ανάρτηση πανώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προχώρησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και στα υπόλοιπα υπουργεία πραγματοποίησαν συνελεύσεις.

    Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι σημερινές καταλήψεις πραγματοποιούνται με αφορμή την έλευση εκ νέου της τρόικας και τα νέα μέτρα για «παραπέρα μείωση εισοδημάτων, νέο μισθολόγιο, φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις».

    Οι καταλήψεις σε αρκετούς χώρους είχαν ξεκινήσει από χθες, όπου οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν και για τη σημερινή γενικότερη κινητοποίηση.

    Στο υπουργείο Οικονομικών, οι υπάλληλοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν για 48 ώρες, προκειμένου να εμποδίσουν την προγραμματισμένη συνεργασία της τρόικας με τον υπουργό, Ευ.Βενιζέλο.

    Καταλήψεις έγιναν, επίσης, στα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναρτήθηκε πανώ διαμαρτυρίας.

    Από νωρίς το πρωί συνδικαλιστικά στελέχη των συλλόγων, με τη στήριξη μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, εμπόδιζαν την είσοδο στους χώρους εργασίας και ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τις συνέπειες των νέων μέτρων.

    Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Δριβάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «σκληρότητα των αντιλαϊκών μέτρων» και πρόβλεψε μαζικότητα των κινητοποιήσεων μέχρι την «ανατροπή αυτής της πολιτικής». Διαβεβαίωσε, δε, ότι όλες οι καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά και με τη μέριμνα των εργαζομένων για την διασφάλιση των κτιρίων.

    Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπάλληλοι είχαν κατάληψη από χθες και σήμερα μαζί με τους συναδέλφους τους του υπουργείου Ανάπτυξης έκλεισαν για λίγη ώρα, συμβολικά, τη λεωφόρο Μεσογείων.

    Ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ, Γιώργος Κατσιγιάννης, αναφέρθηκε στην αγωνιστική συλλογικότητα των εργαζομένων. «Εδώ δεν υπάρχουν χρώματα και παρατάξεις. Διαγράφονται και απαξιώνονται συνολικά αγώνες, δικαιώματα. Διακυβεύεται η επιβίωση και διαμορφώνονται συνθήκες τρομακτικά άγνωστες», τόνισε ο κ. Κατσιγιάννης.

    Κ.Ρ.