Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας

 

Προφορική δέσμευση ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των νοσηλευτών μέσα στην επόμενη χρονιά, έδωσαν οι Υπουργοί Οικονομίας και Υγείας, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους καταληψίες του Υπουργείου Υγείας.

Οι συνδικαλιστές ζήτησαν γραπτή δέσμευση και ο κ. Αβραμόπουλος αντέτεινε τον πολιτικό του λόγο.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι αν δε λάβουν γραπτή δέσμευση, θα συνεχίσουν την κατάληψη και θα αποφασίσουν στη συνέλευση τους για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Το μεσημέρι έφτασε στο Υπουργείο ο εισαγγελέας, ο οποίος συνομίλησε με τους συνδικαλιστές για τη λήξη της κατάληψης.

«Θα συνεχίσουμε την κατάληψη, έχουμε χορτάσει παχιά λόγια εδώ και 4 χρόνια», έλεγε νωρίτερα στον City 99,5 ο Τηλέμαχος Πατινέας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών Ελλάδος.

Το χρονικό

Ενταση επικράτησε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο Υπουργείο Υγείας, όταν το κατέλαβαν αιφνιδιαστικά νοσηλευτές που κατέφτασαν όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ήρθε σε επαφή με τους καταληψίες στην είσοδο του Υπουργείου και χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματά τους, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη δεσμευτεί για αυτά. Ανένδοτοι, ωστόσο, οι νοσηλευτές, δεν επέτρεψαν στον κ. Αβραμόπουλο να εισέλθει στο υπουργείο, αντιθέτως ζήτησαν επί τόπου γραπτές δεσμεύσεις για τα αιτήματά τους, τα οποία είναι οι άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Μάλιστα, οι καταληψίες ζήτησαν ενυπόγραφες δεσμεύσεις όχι μόνο από τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και από τους συναρμόδιους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας, προειδοποιώντας πως μόνο έτσι θα λήξει η κατάληψη.

Στην παρατήρηση των συνδικαλιστών στον υπουργό ότι κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα εκείνος απάντησε «βοηθήστε να βγάλω την πρίζα» και πρόσθεσε ότι «δεν μοιράζει λεφτά».

Από την επεισοδιακή κατάληψη, δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις και οι λιποθυμίες, ενώ στη διάρκεια της ημέρας οι καταληψίες θα αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν οι νοσηλευτές του Αττικού νοσοκομείου.