Καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες φαρμάκων

Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2010, στην Ελλάδα πωλήθηκαν 103 εκατομμύρια κουτιά

Της Γαληνης Φουρα

Τεράστιες ποσότητες φαρμάκων πωλήθηκαν στην Ελλάδα και το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, που αποκαλύπτει με συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής Γιάννης Τούντας, δείχνουν ότι συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τα φάρμακα σαν να ήταν καραμέλες. Ετσι, το β΄ τρίμηνο του 2010, στην Ελλάδα πωλήθηκαν 103 εκατομμύρια κουτιά, ενώ π. χ. στο Βέλγιο, που έχει τον ίδιο πληθυσμό, πωλήθηκαν περίπου τα μισά, 58 εκατομμύρια. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και από τη νοσοκομειακή αγορά. Για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, το β΄ τρίμηνο του 2010 διατέθηκαν 400 εκατομμύρια ευρώ, όταν το Βέλγιο δαπάνησε 319 εκατομμύρια και η Γερμανία, με οκταπλάσιο πληθυσμό, περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου καταγράφηκε μια σημαντική κάμψη των πωλήσεων των εταιρειών κατά 30% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2009.

Κάμψη

– Πού την αποδίδετε, κ. Τούντα;

– Kαταρχήν να διευκρινίσω ότι η μείωση των πωλήσεων έως και 40% τον Αύγουστο του 2010 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2009 δεν σημαίνει ανάλογη μείωση της δαπάνης των Ταμείων, γιατί οι πωλήσεις των εταιρειών αφορούν και την ιδιωτική κατανάλωση. Πιστεύω ότι οφείλεται σε τρεις λόγους. Ο ένας είναι ότι ο Ελληνας το σκέφτεται πλέον καλύτερα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εταιρείες έχουν μειώσει τις ποσότητες που διαθέτουν στην αγορά ειδικά για τα φτηνά φάρμακα και ο τρίτος είναι ότι οι γιατροί και τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να περιορίζουν την υπερκατανάλωση, λόγω των πολιτικών ελέγχου που ασκούνται.

– Αληθεύει ότι αγοράζουμε πλέον φθηνά τα φάρμακα;

– Η λιανική τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα ήταν και παραμένει πιο ακριβή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με 8,5 ευρώ ανά τεμάχιο έναντι 8,3 στην Ε. Ε. κυρίως λόγω της υψηλής τιμής των γενοσήμων (αντίγραφα φάρμακα). Βέβαια το φάρμακο επιβαρύνεται από το υψηλό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών (35%) και τον ΦΠΑ (11%). Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε την αναγκαία υποδομή που να διασφαλίζει ότι οι τιμές αναφοράς είναι όντως οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ορισμένα φάρμακα να λαμβάνουν χαμηλές τιμές και άλλα να διατηρούν τιμές υψηλές. Υπάρχουν παραδείγματα φαρμάκων που σε μικρή συσκευασία κοστίζουν περισσότερο από τη μεγάλη συσκευασία τους. Θα κέρδιζαν περισσότερο τα Ταμεία εάν καθόριζαν ασφαλιστικές τιμές χαμηλότερες από τις ισχύουσες, αντί να συμπιέζουμε γενικά τις τιμές. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγαμε και τις παρενέργειες που παρατηρούνται όταν μειώνεται πολύ η τιμή ενός φαρμάκου: ελλείψεις στην αγορά, παράλληλες εξαγωγές και υποκατάσταση παλαιών φαρμάκων με πιο ακριβά. Αυτήν την περίοδο έχουμε εντοπίσει περίπου 350 φάρμακα που εξάγονται στο εξωτερικό…

Νέα λίστα

– Ποιος θα είναι ο ρόλος της νέας λίστας για τα Ταμεία;

– Σκοπός τής υπό κατάρτιση λίστας είναι να ταξινομήσει τα φάρμακα κατά κατηγορίες και να δώσει στα ασφαλιστικά Ταμεία τη δυνατότητα να αποζημιώνουν τις εταιρείες με βάση τη μέση τιμή κάθε κατηγορίας. Εάν κάποιο φάρμακο έχει υψηλότερη τιμή, δεν θα αποζημιώνεται από τα Ταμεία, διότι θα υπάρχουν άλλα εξίσου αποτελεσματικά με χαμηλότερη τιμή.

– Στην Ελλάδα οι ασθενείς αγοράζουν συχνά τα φάρμακά τους και μετά πιέζουν τους γιατρούς των Ταμείων να τα συνταγογραφήσουν.

– Χρειάζεται να θεσπισθούν αντικίνητρα στους φαρμακοποιούς ώστε να μην προωθούν ακριβά φάρμακα. Πρέπει η αποζημίωσή τους να είναι κλιμακωτή, μεγαλύτερη για τα φθηνά φάρμακα και μικρότερη για τα ακριβά. Εννοείται ότι παράλληλα απαιτούνται έλεγχοι και αυστηρές κυρώσεις για την τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οnline όλη η διαδρομή της διακίνησης

– Ο έλεγχος είναι το βασικό ζητούμενο και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολα όσα είπατε, μπορεί και να λειτουργήσουν νωρίτερα. Ετσι δεν είναι;

– Το σύστημα αυτό δεν απαιτεί την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε ό, τι αφορά τα φαρμακεία και με τη σημερινή χειρόγραφη συνταγή του γιατρού, μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εχουμε συγκροτήσει ομάδα στον ΕΟΦ που σχεδιάζει ένα πρόγραμμα βασισμένο σε website εφαρμογή. Την ώρα που θα εξυπηρετείται ο ασφαλισμένος στο φαρμακείο, θα «σκανάρονται» και θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στον ΕΟΦ, τα στοιχεία του ασφαλισμένου, τα προϊόντα που αγοράζει και το ΑΜΚΑ του γιατρού που τα συνταγογράφησε. Ετσι θα υπάρχει δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα τα ασφαλιστικά Ταμεία για την κατανάλωση των ασφαλισμένων τους και για τις υποχρεώσεις τους προς τα φαρμακεία, θα υπολογίζεται άμεσα το rebate (σ. σ.: η επιστροφή) των εταιρειών προς τα Ταμεία κι εμείς ως ΕΟΦ θα λειτουργούμε παρατηρητήριο κατανάλωσης που θα παρακολουθεί online όλη τη διακίνηση του φαρμάκου, προκειμένου να εξασφαλίζουμε την επάρκεια φαρμάκων, να ελέγχουμε τις παράλληλες εξαγωγές, να καταπολεμούμε την παράνομη εμπορία των ταινιών γνησιότητας και να περιορίζουμε την υπερκατανάλωση.