Καταγγελία καρδιολόγων του “Γ. Γεννηματάς”

Μία απρόβλεπτη τροπή φαίνεται πως έχει πάρει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, αυτό της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στην καρδιολογική κλινική του “Γ. Γεννηματάς” στη Θεσσαλονίκη.

Όπως καταγγέλλουν οι καρδιολόγοι της κλινικής, “ο διοικητής του νοσοκομείου Κ. Τσιτουρίδης, αντί να προβεί σε ενέργειες να διορθωθεί η κατάσταση, δεδομένης της μεγάλης ανάγκης σε καρδιολογικές κλίνες του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, απειλεί διαρκώς με κλείσιμο της καρδιολογικής κλινικής, αν με οικονομικά κριτήρια δεν αυξηθεί η παραγωγικότητά της!”.

Σύμφωνα με την καταγγελία στη συγκεκριμένη κλινική υπηρετούν τέσσερις ειδικοί γιατροί αντί για επτά που απαιτούνται με βάση τη δυναμικότητά της (προσεχώς λήγει η θητεία της μιας καρδιολόγου που υπηρετεί ως επικουρική) και τρεις ειδικευόμενοι αντί για οκτώ. Στις αρμοδιότητες των γιατρών αυτών εντάσσονται εκτός από την περίθαλψη των ασθενών της κλινικής η κάλυψη των αναγκών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια, οι νοσηλευόμενοι με συνοδευτικά καρδιολογικά προβλήματα σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και η λειτουργία της στεφανιαίας μονάδας. Παράλληλα πραγματοποιούν δέκα με έντεκα εφημερίες κάθε μήνα, για κάποιες από τις οποίες δεν αμείβονται, ενώ, όπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί, ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και παλιός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υπερηχογράφο, τον οποίο δώρισε στο δημόσιο νοσοκομείο ιδιωτική κλινική, όταν ανανέωσε τον εξοπλισμό της.

Η καταγγελία των γιατρών της κλινικής έχει αποδέκτες το διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χ. Ζηλίδη και την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.