Καταγγελίες για το Ιπποκράτειο

 

Απαράδεκτες συνθήκες χορήγησης χημειοθεραπείας,
ελλείψει κατάλληλων υποδομών

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Απαράδεκτες συνθήκες χορήγησης χημειοθεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς που παρακολουθούνται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου. Μάλιστα, οι τελευταίοι προσανατολίζονται στο να απέχουν της διαδικασίας παρασκευής των κυτταροστατικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη χημειοθεραπεία τουλάχιστον έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλων υποδομών για τη διαδικασία.

Οπως επισήμαναν στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, κ. Αριστείδης Δάγλας, και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Νικόλαος Ορφανός, το πρόβλημα για το Ιπποκράτειο εστιάζεται κυρίως στον 8ο όροφο και το Παράρτημα του νοσοκομείου όπου οι διαλύσεις των κυτταροστατικών φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων υψηλής τοξικότητας με μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς, γίνονται χωρίς να τηρούνται οι συνθήκες ασφαλείας για το προσωπικό. Οπως περιγράφουν, στο παράρτημα του νοσοκομείου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία περίπου 25 – 30 ασθενείς κάθε ημέρα σε καρέκλες, ο ένας δίπλα στον άλλον, λόγω περιορισμένου χώρου. Στους ίδιους χώρους γίνεται και η διάλυση των φαρμάκων. Αντίστοιχα, στην κλινική του 8ου ορόφου του νοσοκομείου, όπου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία 7 – 8 ασθενείς την ημέρα, οι νοσηλευτές καλούνται να διαλύσουν αυτά τα άκρως τοξικά φάρμακα σε καρότσια νοσηλείας. Σύμφωνα με τον κ. Δάγλα, η νομοθεσία είναι πολύ συγκεκριμένη όσον αφορά τον τρόπο διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων. Πρέπει να γίνεται από νοσοκομειακό φαρμακοποιό και σε ειδικούς χώρους με εξοπλισμό για την ασφάλεια των εργαζομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιπποκράτειο διαθέτει από το 2003 τον εξοπλισμό, ο οποίος όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος.

Προχθές, το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ είχε συνάντηση με τον νέο διοικητή του νοσοκομείου σχετικά με το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Δάγλα, ο διοικητής δεσμεύθηκε να βρεθεί μία λύση τόσο σε σχέση με τις υποδομές του νοσοκομείου όσο και με την εμπλοκή άλλων κλάδων εργαζομένων στη διαδικασία παρασκευής των φαρμάκων. Εως χθες -τουλάχιστον ως προς το δεύτερο «εύκολο» σκέλος- δεν είχε δοθεί λύση.

Σύμφωνα με τον κ. Δάγλα, προβληματικές συνθήκες χορήγησης χημειοθεραπείας καταγράφονται σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Μάλιστα, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από νοσηλευτές πολλών νοσοκομείων όπως ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό και το Λαϊκό, όπου και θα υπάρξουν παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας το ερχόμενο διάστημα.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ως αποτέλεσμα της μη τήρησης των συνθηκών ασφαλείας είναι να παραπονιούνται συχνά οι νοσηλευτές που εμπλέκονται στη διαδικασία διάλυσης των φαρμάκων για τσούξιμο ματιών – ξηροφθαλμία, τριχόπτωση, εγκαύματα, ζάλη, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμα και περιπτώσεις τερατογενέσεων.