Καταγγέλλουν εργασιακό «μεσαίωνα»

Υπό το φόβο των απολύσεων και σε κλίμα τρομοκρατίας εργάζονται οι καθαρίστριες σε πολλά νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα μέλη του δουλεύουν για 500 ευρώ το μήνα, υπό άσχημες συνθήκες, καθώς αρκετοί εργολάβοι παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Σωματείου. «Μια από τις εργολαβικές εταιρίες μετέθεσε τρεις συναδέλφισσες (καθαρίστριες) – μέλη του προεδρείου του σωματείου μας από το Ιπποκράτειο στο Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων, ενώ απειλεί και άλλες. Εχουμε προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο διοικητή του Ιπποκρατείου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες του για το έγκλημα των εργολαβιών, που πλουτίζουν σε βάρος του Δημοσίου και των εργαζόμενων», ανέφερε στον «Α» η γενική γραμματέας του Σωματείου, Χάιδω Σούρβα. Βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι να ανακληθούν οι μεταθέσεις και να μη γίνουν άλλες, να πληρώνονται κανονικά μισθό και ένσημα και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Απαράδεκτες συνθήκες

«Μια από τις εργολαβικές εταιρίες όχι μόνο προχώρησε στη μετάθεση τριών συνδικαλιστριών για να μας απομονώσει από τις υπόλοιπες εργαζόμενες του Ιπποκρατείου, αλλά επιμένει σ’ αυτές παρά τις συστάσεις του υπουργείου Εργασίας», τόνισε η αντιπρόεδρος του Σωματείου, Ελένη Παυλίδου.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Σωματείου υποστηρίζουν ότι απειλείται με απόλυση κάθε καθαρίστρια του Ιπποκρατείου, αν δε φύγει από το κλαδικό σωματείο και δε γραφτεί στο σωματείο που έστησε εργολαβική εταιρία (εκκρεμούν μηνύσεις εναντίον εκπροσώπων της).

Σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και φύλαξης προς ιδιώτες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, η ίδια εργολαβική εταιρία σύστησε παράνομα σωματείο για να μπορεί να υπογράψει σύμβαση με ακόμη χαμηλότερους μισθούς και να προσλάβει επιδοτούμενες καθαρίστριες με μισθό κάτω από 400 ευρώ και να απολύσει τις παλιές με προϋπηρεσία.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ