Καταργείται η σημερινή μορφή των κλινικών

Στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών δημοσιεύτηκε χθες στο Διαδίκτυο απόφαση μελέτης για την καταγραφή της κατανομής των νοσοκομειακών μονάδων του δημόσιου τομέα με σκοπό τον ορθολογικό επανασχεδιασμό τους.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης καταργείται η σημερινή μορφή των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες συνενώνονται, δημιουργούνται στα νοσοκομεία τμήματα που θα διοικούνται από έναν συντονιστή διευθυντή, ο οποίος θα επιλέγεται για τη θέση από τους ομόβαθμους συναδέλφους του.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε χθες, το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα και στη συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
 
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Οι αλλαγές που έχουν ήδη προωθηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και την απαιτούμενη εξοικονόμηση πόρων και θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα με τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι η διοικητική συγχώνευση 133 ιδρυμάτων σε 83.
Επιμέρους, από τις από τις περίπου 2.000 κλινικές μονάδες, προτείνεται η συνένωση 350 (325 εντός νοσοκομείων και 25 εκτός) και η μεταφορά περίπου 40, ώστε 1.700 από αυτές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και εύρυθμα σε όλα τα νοσοκομεία. Από τους 17.000 κλινικούς γιατρούς μετακινούνται εντός των ορίων του Νομού μόλις 600.
Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς – απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό κ.λπ.) στα κύρια νοσοκομεία.
Επιπλέον, προβλέπεται ένα τουλάχιστον κέντρο – μονάδα αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία. Μικρότερου βεληνεκούς αλλαγές, θα προκύψουν στα 200 κέντρα υγείας της χώρας.