Κατάργηση 4.000 κλινών νοσηλείας προβλέπει η τελική πρόταση για την αναδιάταξη του ΕΣΥ

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Κατάργηση 4.000 κλινών νοσηλείας και 50 διοικητικών συμβουλίων και διοικητών δημόσιων νοσοκομείων, συνένωση 330 κλινικών και μετακίνηση 600 νοσοκομειακών γιατρών σε άλλες μονάδες προβλέπει η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την «αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ». Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μαζί με τους υφυπουργούς κ. Μιχ. Τιμοσίδη, Χρ. Αηδόνη και Μάρκο Μπόλαρη, παρουσίασε τις προτάσεις, κάνοντας λόγο για «πραγματική συνένωση δυνάμεων», με στόχο την καλύτερη λειτουργία του ΕΣΥ και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων αλλά και οικονομικών, αφού εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάταξης θα μειωθεί το κόστος του ΕΣΥ κατά 75 εκατομμύρια ευρώ το 2012, και κατά 150 εκατομμύρια συνολικά έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κυρίως από τον τομέα των προμηθειών. Ο κ. Λοβέρδος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις εάν το όλο εγχείρημα πετύχει. «Είναι ένα πρώτο βήμα, και εάν πετύχει τότε θα πάμε και παραπέρα», σημείωσε.

Τα βασικά σημεία της πρότασης του υπουργείου είναι τα εξής:

• Τα 133 δημόσια νοσοκομεία θα διοικούνται από 83 διοικητικά συμβούλια και διοικητές. Σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία που διασυνδέονται λειτουργικά με τα υπόλοιπα τοποθετείται ένας αναπληρωτής διοικητής, ενώ ορίζεται μικρό διοικητικό συμβούλιο από υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου. Ετσι θα μειωθεί ο αριθμός των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών στο ΕΣΥ από 175 σε 144.

• Καταργούνται 4.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα, στους οργανισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ προβλέπονται 46.000 κλίνες, ενώ λειτουργούν 36.000 με κάλυψη 70%. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, (μείωση 10%), με κάλυψη 80%. Περίπου 500 κλίνες θα διατεθούν ως «ειδικές θέσεις» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

• Aπό τις σχεδόν 2.000 κλινικές και μονάδες των νοσοκομείων συνενώνονται 330 και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία περίπου 40, με στόχο οι 1.670 κλινικές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Οπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος σε όλα τα νοσοκομεία θα λειτουργούν οι βασικές κλινικές (παθολογικό, καρδιολογικό, γενικό χειρουργικό, ορθοπεδικό, παιδιατρικό και μαιευτικό). Σε όσα νοσοκομεία της περιφέρειας υπήρχαν διπλές «βασικές» κλινικές, αυτές θα συνενωθούν σε μία στο κάθε νοσοκομείο, ενώ στις πιο ειδικές κλινικές οι συνενώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο νοσοκομείων του ίδιου νομού.

• Με δεδομένες τις συνενώσεις των κλινικών θα μετακινηθούν από τα νοσοκομεία τους 600 κλινικοί γιατροί από τους 21.000 που υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ. Η μετακίνησή τους θα γίνει εντός των ορίων του νομού, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 80 γιατροί για να καλυφθούν ελλείψεις στα νοσοκομεία.

• Συγχωνεύσεις-συνενώσεις θα γίνουν και στους εργαστηριακούς – απεικονιστικούς τομείς των νοσοκομείων, με στόχο να υπάρξει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα όπως ανοσολογικό, κυτταρολογικό κ. ά. σε 50-60 κύρια νοσοκομεία.

• Προβλέπεται η δημιουργία ενός τουλάχιστον κέντρου-μονάδας αποκατάστασης ανά περιφέρεια, καθώς και μονάδας διαχείρισης χρονίων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.

«Είμαστε εδώ για να τελειώσουμε αυτό που αρχίζουμε», τόνισε χθες ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε ότι από σήμερα ξεκινά ένα δεκαπενθήμερο ανοιχτής διαβούλευσης, και παράλληλα διάλογος με γιατρούς και δευτεροβάθμιους συνδικαλιστικούς φορείς που -σύμφωνα με τον κ. υπουργό- ζήτησαν να συμμετάσχουν, παρά την «απόσυρση» της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) από τη συζήτηση. Την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπ. Υγείας θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ στις 20 Ιουλίου θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα μετουσιώνει σε πράξη τις αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων για τις συνενώσεις κλινικών και οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου σε ό, τι αφορά τις προσλήψεις γιατρών, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κενών θέσεων σε ακριτικές περιοχές της χώρας. «Οποιος προσέρχεται στο ΕΣΥ, θα προσέρχεται για να το υπηρετήσει και όχι να εξυπηρετηθεί ο ίδιος», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου βρίθουν από στατιστικές αλχημείες και απροκάλυπτη διάθεση να διαγραφούν από το ΕΣΥ περισσότερα από 10.000 νοσηλευτικά κρεβάτια και να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας κατά 40%», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου.