Καταρρέει το σύστημα υγείας στη Γάζα

Τον απόλυτο εφιάλτη ζουν οι πολιορκημένοι Παλαιστίνιοι, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας τόσο στο βορρά όσο και στον νότο, και συγκεκριμένα στη Ράφα όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του και το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει σε όλη τη Λωρίδα σε «λίγες ώρες».

Στο μεταξύ υπάρχουν αναφορές πως πυροβολούν μέχρι και κατά ασθενοφόρων.

Η ΜΚΟ Medical Aid for Palestinians (MAP) προχώρησε σήμερα σε ενημέρωση σχετικά με την ιατρική κατάσταση στη Γάζα και τα στοιχεία είναι δραματικά:

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν εντολή εκκένωσης για το ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα – ένα από τα τελευταία νοσοκομεία που έχουν απομείνει στην περιοχή με μόνο περίπου 16 διαθέσιμες κλίνες.
  • Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς, έχει ήδη ξεμείνει από καύσιμα και είναι σε μπλακ άουτ.
  • Μόνο 12 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν εν μέρει σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  • Πέντε ιατρικά σημεία που υποστηρίζονται από την MAP, που δημιουργήθηκαν για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε εκτοπισμένους, αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις υπηρεσίες και να μετεγκατασταθούν λόγω έλλειψης ασφάλειας.
  • Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις μεταφορές λόγω της πρόσβασης στα καύσιμα, επομένως ακόμη και τα ιατρικά σημεία σε άλλες τοποθεσίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμα καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται κατά κύματα μακριά από τη Ράφα.
  • Το κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης της Ράφα σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να απομακρυνθούν. «Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερους περιττούς θανάτους ασθενών».
  • Έχουν αυξηθεί οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου η ομάδα της MAP μοιράζει ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια και τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους ανέφερε μέσω ανακοίνωσης στην πλατφόρμα X ότι «περισσότερες από 150.000 έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν τρομερές συνθήκες υγιεινής και κινδύνους για την υγεία εν μέσω εκτοπισμού και πολέμου» στη Γάζα.