Καταρρέουν δύο ασφαλιστικοί φορείς

Εκτακτη ενίσχυση 180 εκ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται ήδη δύο ασφαλιστικοί φορείς -το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών- παρά τη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες ο Ο.Α.Ε.Ε. πήρε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την καταβολή του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους απαιτείται ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ!

Χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σημείωσε πως «το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης αφού τα διαθέσιμά του σε μετρητά, μετοχές και ομόλογα είναι λιγότερα από τις άμεσες υποχρεώσεις του – οφειλές προς τους συνταξιοδοτηθέντες ασφαλισμένους του Δημοσίου».

Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 13.000 αιτήσεις και για να καταβληθεί το εφάπαξ εκτιμάται πως απαιτούνται περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα είναι πως ο φορέας, ακόμη και αν ρευστοποιήσει όλη την περιουσία του, δεν συγκεντρώνει πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ (άρα… αναζητούνται περίπου 350 με 360 εκατομμύρια ευρώ). Μάλιστα παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση του εφάπαξ, τόσο εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων όσο και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούν οι ενοποιήσεις.

Ετσι από τη στιγμή που ένας ασφαλισμένος «εγκαταλείπει» την εργασία του στο Δημόσιο μέχρι την καταβολή του εφάπαξ μεσολαβούν 13 με 14 μήνες!

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), που πήρε χθες από τον προϋπολογισμό έκτακτη ενίσχυση 180 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να καλύψει τις υποχρεώσεις της χρονιάς και υπολογίζεται πως ο φορέας θα χρειαστεί άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως έγραψε το «Εθνος» ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το ταμείο έχει «ατύπως» σταματήσει να καταβάλλει αναδρομικά στους νέους συνταξιούχους και απλά δίνει τη σύνταξη του μήνα.

Η… πρωτότυπη αυτή λύση εφαρμόζεται σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και περίπου τρεις μήνες και εκτιμάται πως θα συνεχιστεί έως ότου βρεθούν νέοι πόροι.

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ