Καταρρέουν οικονομία και ασφαλιστικό

Μαύρα σύννεφα στην ελληνική οικονομία. Καμπανάκι για την απασχόληση και το ασφαλιστικό. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι τίτλοι της νέας ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, μια γεύση της οποίας έδωσαν χτες συνδικαλιστές και τεχνοκράτες από τη Θεσσαλονίκη, όπου κορυφώνονται οι προετοιμασίες των συνδικάτων για το αυριανό συλλαλητήριο που οργανώνουν ΓΣΕΕ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) την ώρα που ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάζει την 74η ΔΕΘ.

«Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ σοβαρή και θα παραμείνει πολύ σοβαρή τουλάχιστον μέχρι το 2015 αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης και δεν υιοθετηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο», τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ, Σάββας Ρομπόλης. Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την επιβίωσή του στενεύουν ασφυκτικά. Ο κ. Ρομπόλης φοβάται πως το σύστημα θα καταρρεύσει ακόμη και πριν από το 2013, αντί του 2020 ή 2021, που «έβλεπε» σε παλαιότερη αναλογιστική του μελέτη το ΙΝΕ. Αλλά και στην αγορά εργασίας οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά. «Από τις 10 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, οι 6 είναι θέσεις μερικής απασχόλησης», αποκάλυψε η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ενώ ένας στους 4 εργαζομένους ζει από τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει και η ανεργία. Στη Θεσσαλονίκη το πραγματικό ποσοστό της κινείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Νίκο Γιαννόπουλο, σε επίπεδα άνω του 20%, ενώ το ΙΝΕ τη «μετρά» πανελλαδικά στο 15,5% έναντι 9,5% που είναι το ποσοστό που εμφανίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία, όμως, στους υπολογισμούς της δεν περιλαμβάνει τους απασχολούμενους μέσω προγραμμάτων Stage, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, ούτε τους μακροχρόνια ανέργους. Επίσης, η ΕΣΥΕ θεωρεί ως απασχολούμενους και όσους εργάστηκαν έστω και… μία ώρα το μήνα.

Νέο μείγμα πολιτικής

Βελτίωση στο δείκτη της ανεργίας δεν αναμένεται στα επόμενα χρόνια, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. «Ούτε το 2015 δε θα πετύχει η ελληνική οικονομία το επίπεδο 7,8% στο οποίο βρισκόταν η ανεργία το 2008», σημείωσε ο κ. Ρομπόλης, ο οποίος θεωρεί ως «στόχο επείγουσας προτεραιότητας» να υιοθετηθεί ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής άμεσα, αρχής γενομένης από την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2010, ο οποίος «πρέπει να περιλαμβάνει την απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην πραγματική φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα». Η αποκατάσταση της ανισοκατανομής του εισοδήματος και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, βασικές πηγές χρηματοδότησης για την αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών, καθώς θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσουν, στο βαθμό που τις αφορά, τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες. Ταυτόχρονα, απαιτούνται «συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της χρηματοοικονομικής ρευστότητας, καθώς και της επενδυτικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παράλληλα με μέτρα εισοδηματικής στήριξης των δανειοληπτών (νοικοκυριά)».

Αναδιανομή εισοδήματος

Επίσης, όπως είπε ο κ. Ρομπόλης, αν δεν ακολουθηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην κατεύθυνση βελτίωσης της τεχνολογικής, παραγωγικής και καινοτομικής βάσης στους τρεις τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς και της αναδιανομής του εισοδήματος, θα επιδεινωθεί μεταξύ των άλλων, ακόμη περισσότερο το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η ελληνική οικονομία.

Γενναία αναδιανομή εισοδήματος, όπως αυτή που έγινε το 1981 (δηλαδή τη χρονιά της «αλλαγής» με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ) ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία, ενώ τόνισε πως η αλλαγή κυβέρνησης πρέπει να συνοδευτεί και από αλλαγή πολιτικής. Οσον αφορά, δε, στο κόστος που θα έχουν οι πρόωρες εκλογές στην οικονομία και την απασχόληση, ο κ. Παναγόπουλος συμφώνησε ότι υπάρχει, αλλά «το κόστος αυτής της ακυβερνησίας, της παράλυσης στο δημόσιο τομέα, της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, της καταρράκωσης αρχών και αξιών είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης».

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων…

Η τοποθέτηση του κ. Παναγόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ και εκπροσώπου της ΔΑΚΕ, Γιώργου Τσαλικάκη, ο οποίος επέκρινε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ διότι «προσπάθησε να δώσει κομματική χροιά» στην ομιλία του που είχε σκοπό το κάλεσμα των εργαζομένων στο αυριανό συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τον κ. Τσαλικάκη, τα προβλήματα των εργαζομένων είναι υπαρκτά, αλλά «δε δημιουργήθηκαν τα πέντε τελευταία χρόνια». Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι παραλήπτες των μηνυμάτων που θα στείλει με το συλλαλητήριο η ΓΣΕΕ θα πρέπει είναι όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε να αναλάβουν και δεσμεύσεις απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων, κάτι που, όπως είπε, δεν έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ εν όψει της 74ης ΔΕΘ. Η συγκεκριμένη αιχμή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παναγόπουλου, ο οποίος έσπεσε να διαψεύσει τον κ. Τσαλικάκη, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε να καταργήσει κάποιους αντεργατικούς νόμους. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «ίσως οι δεσμεύσεις αυτές δεν ήταν επαρκείς και για μένα».

Σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά αιτημάτων –όπως η κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και η αύξηση των εισοδημάτων- πρέπει να δώσουν τα κόμματα, τόνισε και η εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης (που πρόσκειται στον ΣΥΝ), Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Ολοι, τέλος, προέβλεψαν ότι το αυριανό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, στις 6.30 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου, όχι μόνο δε θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι μαζικό και θα έχει ως βασικό σύνθημα την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.