Κατασκευαστικά έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ

Την άμεση δημοπράτηση μίας σειράς κατασκευαστικών έργων, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και θα αφορούν τον τομέα της περίθαλψης, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε πάσα αρμόδιο “να βιαστεί”, καθώς “δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, η δημοπράτηση θα γίνει εντός του Μαρτίου και του Απριλίου και η εγκατάσταση των εργολάβων έως το τέλος του 2011, ενώ θα επακολουθήσουν και άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, που θα αγγίξουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις ειδικές λίστες του ΥΥΚΑ.

Όλες οι κατασκευές που θα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα με το υπουργείο, αφορούν σε έργα “ώριμα”, δηλαδή για όσα υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αρκετά είναι ακόμα εκείνα που βρίσκονται μετέωρα, εξαιτίας των καθυστερήσεων των αρμοδίων.

“Υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον σε όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας, αλλά για διάφορους λόγους τα έργα δεν ωριμάζουν. Υπάρχουν καθυστερήσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. Και συμπλήρωσε: “Όσα έργα, λοιπόν, σήμερα δεν ανακοινώνονται, ενώ π.χ. έχει υπογραφεί η απόφαση για τη σκοπιμότητα της υλοποίησής τους, φυσικά και δεν απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ. Τα κατηγοριοποιούμε στα «λοιπά έργα» και περιμένουμε την ωρίμανσή τους για να τα ανακοινώσουμε τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ώστε να δημοπρατηθούν αμέσως. Ας βιαστούν λοιπόν οι αρμόδιοι, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο”.

Το συνολικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (του οποίου η απορρόφηση φθάνει στο 13% ενώ πέρσι ήταν μόλις 5%), σημειώνεται, ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά περίπου 550.000.000 το ΥΥΚΑ τα προορίζει για κατασκευές, τα περίπου 100 για εξοπλισμούς και τα υπόλοιπα για επιμόρφωση.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ