Κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για τον ΙΦΕΤ στον Άρειο Πάγο

Κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών γύρω από το σκάνδαλο του ΙΦΕΤ. Την αναφορά κατέθεσαν ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και η Αν. Τομεάρχης Υγείας Δώρα Αυγέρη.

Εδώ και έναν χρόνο, πλήθος δημοσιευμάτων και καταγγελιών κάνουν λόγο για φαινόμενα κακοδιοίκησης, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, παράνομων εξαγωγών φαρμάκων, απευθείας αναθέσεων χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών,  υπερτιμολογήσεις και άλλες μη σύννομες δραστηριότητες στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής  Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.).

Κόλαφο χαρακτηρίζουν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ την  πρόσφατη Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου (για την περίοδο Αύγουστος 2021 – Ιανουάριος 2022) του Ι.Φ.Ε.Τ. -αποσπάσματα της οποία μάλιστα απασχόλησαν και τον Τύπο- χωρίς και πάλι να υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του καταθέτει σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτήσεις τόσο στον προηγούμενο όσο και στον νυν Υπουργό Υγείας, λόγω των σοβαρών ενδείξεων τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο ΙΦΕΤ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει ποτέ καμία απάντηση.

Χαρακτηριστικά στην Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου καταγράφονται:

  • Εμπορικές Εξαγωγές φαρμάκων κατά παρέκκλιση του σκοπού και του καταστατικού του Ι.Φ.Ε.Τ.  αξίας 3.717.764,38 ευρώ
  • Ενδείξεις οικονομικής απάτης ύψους 900.000 ευρώ
  • Απευθείας αναθέσεις   ύψους 243.466,70 ευρώ
  • Παραποίηση στοιχείων , Σύγκρουση Συμφερόντων κ.ά.