Κατατέθηκε στη βουλή το Σχέδιο Νόμου »Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής

p>Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων έως το τέλος του χρόνου. Όλο το ειδικευμένο προσωπικό του ΕΣΥ θα προσφέρει υπηρεσίες και στη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, εκτός από τις ημέρες της γενικής εφημερίας.
  • Η δαπάνη για την ιατρική επίσκεψη, τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, που θα πραγματοποιούνται κατά την απογευματινή λειτουργία του ΕΣΥ, θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα των ασθενών ή την ασφαλιστική τους εταιρία ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα έξοδα θα καλύπτουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
  • Το υπουργείο Υγείας θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις με τους Ασφαλιστικούς Φορείς, βάσει των οποίων θα καλύπτεται η δαπάνη για την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Επίσης δύναται να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, για τον ίδιο σκοπό.
  • Από 1ης Ιανουαρίου του 2011, οι πανεπιστημιακοί γιατροί που απασχολούνται στο ΕΣΥ θα πρέπει υποχρεωτικά να εργάζονται στα απογευματινά ιατρεία, αποκλειστικά σε χώρους του εκάστοτε νοσοκομείου.
  • Νέο τρόπο πληρωμής των νοσοκομειακών γιατρών για τις εφημερίες. Προβλέπεται εφάπαξ αμοιβή για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς. Για τους πρώτους, η αμοιβή καθορίζεται ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο και το βαθμό του κάθε γιατρού, ενώ για τους ειδικευόμενους είναι ενιαία για όλους.
    Σημειώνεται πως τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών του ΕΣΥ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τον νέο τρόπο πληρωμής και μάλιστα προσανατολίζονται σε κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

  • Νέα κίνητρα για την κάλυψη ιατρικών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές. Μεταξύ άλλων προβλέπεται προσαύξηση του ιατρικού μισθού κατά 10%.

Τέλος, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται η διάταξη που αφορά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τ.μ., με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει από 1.6.2011.