Κατατέθηκε στη Βουλή νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας / Μετατρέπει τον ΙΦΕΤ σε εμπορική επιχείρηση

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κυρώνει σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος για υπηρεσίες υγείας.

Στις λοιπές διατάξεις περιλαμβάνεται η μετατροπή του ΙΦΕΤ σε Ανώνυμη Εταιρεία με εμπορικό σκοπό, η οποία θα μπορεί να εμπλέκεται πλέον ακόμη και σε παράλληλες εξαγωγές.

Περιλαμβάνεται επίσης το προεκλογικού χαρακτήτα Dentist Pass, το οποίο θα καλύπτει αποκλειστικά προληπτικό έλεγχο παιδιών και όχι θεραπευτικές πράξεις, οι οποίες είναι και οι πλέον κοστοβόρες.

Για να δείτε νο νομοσχέδιο κάντε κλικ εδώ


Κοινή δήλωση Α. Ξανθού – Δ. Αυγέρη για το νέο νομοσχέδιο  Υγείας

Προεκλογική «παροχολογία»  και  νομιμοποίηση των παρανομιών του ΙΦΕΤ

Το Υπουργείο Υγείας σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση επανέρχεται δριμύτερη, που  το ΕΣΥ είναι διαλυμένο και το ιατρικό του προσωπικό, όντας εξουθενωμένο και σε απόγνωση παραιτείται μαζικά, φέρνει ένα νομοσχέδιο προεκλογικής «παροχολογίας» και επικοινωνιακής διαχείρισης της διογκούμενης κοινωνικής κατακραυγής για το χάλι στην Υγεία. Εξαγγέλλει δωρεάν προληπτική  οδοντιατρική φροντίδα στα παιδιά (dentist pass) και πρόγραμμα ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά-εφήβους με χρηματοδότηση του ΙΣΝ. Το πιο σημαντικό και προκλητικό όμως στοιχείο του ν/σ, είναι ότι με το άρθρο 14 για το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, θυγατρική του ΕΟΦ), η κυβέρνηση θεσμοθετεί την πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα του ως κρατική φαρμακαποθήκη και παρέχει εκ των υστέρων πολιτική ασυλία και κάλυψη στις παρανομίες και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια της σημερινής Διοίκησης του ΙΦΕΤ, για τις οποίες υπάρχουν ενοχοποιητικά πορίσματα ελέγχου και έχουμε  καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Αντί για εξυγίανση και θεσμική «θωράκιση» του ΙΦΕΤ για να παρέμβει δραστικά  στην κρίση της φαρμακευτικής αγοράς και στις  πρωτοφανείς ελλείψεις  φαρμάκων  ζωτικής σημασίας,  η κυβέρνηση και  ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης μετατρέπουν το ΙΦΕΤ  σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας και θα έχει ενεργό ρόλο στο  κύκλωμα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.  Για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία περί «αυτορρύθμισης της αγοράς» χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση, αλλά και με ανοικτή διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος της Δημόσιας Υγείας.  Η αποδιοργάνωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση   των κρατικών φορέων στο χώρο του φαρμάκου (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ) και η πλήρης ασυδοσία στην αγορά, έχουν την «υπογραφή Μητσοτάκη».

Ξανθός Ανδρέας, βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αυγέρη Δώρα, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αν.τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ