Κατάθεση πλήρους και ασφαλούς προγράμματος εφημεριών για τις υπόλοιπες μέρες του Νοεμβρίου

p>ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ Κ.Υ. ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ( 6/11/2008)

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ  Ρεθύμνου συζήτησε την εισήγηση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών(ΟΕΝΓΕ) για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Υγείας. Συμφωνεί απόλυτα με την εκτίμηση ότι η τελική πρόταση του Υπουργού αποτελεί μια αποδεκτή  λύση σε θετική κατεύθυνση και ότι είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης που άσκησε προς το Υπουργείο και την κυβέρνηση το κλίμα αγωνιστικότητας που επικράτησε όλη την προηγούμενη χρονιά στα νοσοκομεία και η συνδικαλιστική τακτική της ανάδειξης του εφημεριακού ζητήματος και της  καθολικής απειλής για «εφημεριακό κραχ» μέσα στο Νοέμβριο.  Η λύση αυτή , παρότι απέχει αρκετά από τα αιτήματα του έκτακτου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ  και με τον απαράβατο όρο ότι θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνει, συνιστά μια σημαντική επιτυχία του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών. Γιατί  σε μια περίοδο λιτότητας και περικοπής των δημόσιων δαπανών , αναγκάζεται μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική βούληση στήριξης του ΕΣΥ να αυξήσει τη χρηματοδότηση της δημόσιας περίθαλψης εξασφαλίζοντας  τη   μισθολογική αναβάθμιση  των γιατρών και , το κυριότερο , τη σημαντική ενίσχυση  των νοσοκομείων  με ιατρικό δυναμικό .

Μετά από την εξέλιξη αυτή,  και σε ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά μας ,αποφασίσαμε την κατάθεση πλήρους και ασφαλούς προγράμματος εφημερίας για τις υπόλοιπες μέρες του Νοεμβρίου

Η Γ.Σ. θεωρεί ότι το μείζον ζήτημα είναι η διασφάλιση της προκήρυξης των 2000 νέων ιατρικών θέσεων εντός του 2009  και της γρήγορης διεκπεραίωσης των κρίσεων μέσω της θεσμοθέτησης τοπικών Συμβουλίων Επιλογής .  Αυτό μόνο μπορεί να εγγυηθεί την άμεση  ανακούφιση των γιατρών , ιδιαίτερα της επαρχίας,  από την «ομηρεία» και το φόρτο της συχνής  εφημερίας  αλλά και την επαρκή στελέχωση των κλινικών και τμημάτων ,  γεγονός που  θα δημιουργήσει  τις προϋποθέσεις καλύτερων υπηρεσιών  υγείας  προς τους συμπολίτες μας.

Επειδή έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου, πρέπει  να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να απαιτήσουμε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και της συνοδευτικής οικονομικής έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου  του Κράτος μέχρι τις 30/11/2008 .

Οφείλουμε επίσης να προειδοποιήσουμε από τώρα το Υπουργείο ότι  σε περίπτωση υπαναχώρησης ή κωλυσιεργίας θα επανέλθουμε τον Δεκέμβριο στην  κατάθεση προγραμμάτων μόνο εντός των προβλεπομένων από τα ΠΔ ορίων .

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πετυχαίνουν σήμερα , μετά από την ακινησία και το τέλμα πολλών χρόνων , ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα βελτίωσης της δικής τους θέσης αλλά και της πορείας του ΕΣΥ. Έχουν όμως πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα βήματα και μακροχρόνιος  αγώνας για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι  ένα  ποιοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας , ικανού να προσφέρει αξιόπιστη περίθαλψη στους πολίτες και αξιοπρεπείς  συνθήκες εργασίας και αμοιβής στους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ