Κατέλαβαν το υπ. Υγείας

Νοσηλευτές έκαναν κατάληψη χθες το πρωί στο υπουργείο Υγείας, εμποδίζοντας την είσοδο στο κτίριο, για να διαμαρτυρηθούν για την τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (!), η οποία προβλέπει την 8μηνη αναβολή των εκλογών της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Τη χθεσινή διαμαρτυρία πραγματοποίησαν η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος και η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ).

«Η υπουργός επικαλείται το σχέδιο "Καλλικράτης", σύμφωνα με το οποίο οι αρμοδιότητες των υγειονομικών υπηρεσίων θα περάσουν στις διοικητικές περιφέρειες. Το παράδοξο στη δική μας περίπτωση είναι ότι η ΕΝΕ έχει ένα περιφερειακό τμήμα σε κάθε μία από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες που υπάρχουν τώρα, με τον "Καλλικράτη" γίνονται 13 οι διοικητικές περιφέρειες, άρα θα έχουμε 13 τμήματα, αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη αντίληψη του "Καλλικράτη" για συνενώσεις;» είπε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης. Τονίζοντας ότι «δεν μας ενημέρωσε κανείς για την κατάθεση της τροπολογίας, το μάθαμε τυχαία και η απάντηση της υπουργού ήταν ότι "δεν προλάβαμε να σας ενημερώσουμε", όταν η κατάθεση τροπολογίας υπουργού σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου είναι πράξη αντισυνταγματική».

Οι συγκεντρωμένοι αναφέρθηκαν και στις σοβαρότατες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό έχουν κάνει αίτηση 1ης παραίτησης για συνταξιοδότηση 5.000 νοσηλευτές μόνο τους τελευταίους 3 μήνες, ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη», μας είπε ο κ. Σκουτέλης.

Για την «ΙΡΙΔΑ»
Μαζί με τους νοσηλευτές, έξω από το υπουργείο Υγείας βρέθηκαν και γονείς που στα παιδιά τους προσφέρει υπηρεσίες το Κέντρο Φροντίδας, Εκπαίδευσης και Απασχόλησης Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «ΙΡΙΔΑ» στο Ελληνικό, καθώς το υπουργείο σταμάτησε φέτος τη χρηματοδότηση και το κέντρο έκλεισε πριν από 15 μέρες μην μπορώντας να ανταποκριθεί. Παρότι η ΙΡΙΔΑ είναι το μοναδικό κέντρο σε όλη τη χώρα που διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για να εξυπηρετήσει άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.

«Το 2005, με προτροπή τού τότε υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε κάθε χρόνο χρηματοδότηση κατά 41% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού μας, τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από εμάς τους γονείς, δωρεές και ασφαλιστικά ταμεία. Και τώρα, για πρώτη φορά, μας το στερεί το υπουργείο, με το αιτιολογικό ότι εποπτευόμαστε από τη Νομαρχία Αθηνών και ότι από εκεί πρέπει να χρηματοδοτούμαστε, η Νομαρχία όμως μας λέει ότι δεν έχει χρήματα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κατριβάνος μάς είπε αόριστα ότι θα δοθούν 50.000 ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχει καν υπογραφεί τέτοια απόφαση», λέει στην «Ε» η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Παρασκευή Μπέλλου.