Κατέρρευσαν και νοσοκομεία στην Τουρκία

Σύμφωνα με το Reuters, ομάδες διάσωσης ερευνούσαν χθες τα συντρίμμια του κρατικού νοσοκομείου στο Ισκεντερούν, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό. Καθώς έπεφτε το σκοτάδι, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα ερείπια και μεταφέρθηκε με φορείο.

Οι διασώστες ανέβηκαν στον τεράστιο σωρό των συντριμμιών που κάποτε ήταν το τμήμα του νοσοκομείου που παρείχε εντατική θεραπεία. Ήλπιζαν να βρουν περισσότερους επιζώντες, παρά τη βροχή και το κρύο. Οι γεννήτριες παρείχαν την ισχύ για τα φώτα.

Συγγενείς συγκεντρώθηκαν, αναζητώντας νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. “Έχουμε έναν ασθενή που μπήκε στο χειρουργείο, αλλά δεν ξέρουμε τι συνέβη“, είπε η Τούλιν, μια γυναίκα στα 30 της, που στεκόταν έξω από το νοσοκομείο, σκουπίζοντας τα δάκρυά της και προσευχόταν. “Ο Θεός να μας βοηθήσει. Ήδη, χάσαμε τρεις συγγενείς σήμερα, μεταξύ των οποίων και η θεία μου. Ο θείος μου είναι εκεί μέσα… Ο Θεός να μην τον χάσουμε και αυτόν“.

Νοσηλεία στις σκηνές

Στο τμήμα του νοσοκομείου που παραμένει όρθιο, οι εργαζόμενοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φροντίσουν τραυματίες εν μέσω χαοτικών σκηνών. Με ανεπαρκή ασθενοφόρα, οι άνθρωποι ήρθαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα και δεκάδες ξάπλωσαν σε χαλάκια στο πάτωμα δίπλα στην είσοδο του νοσοκομείου.

Έφτασε ένας εργαζόμενος του ασθενοφόρου, φωνάζοντας: “Έρχεται παιδί, παιδί, παιδί!” και ένας συνάδελφός της όρμησε μπροστά με μια κουβέρτα.

Μια νοσοκόμα της μονάδας εντατικής θεραπείας που έδωσε το όνομά της ως Merve είπε ότι ήταν σε νυχτερινή βάρδια όταν ο σεισμός έγινε πριν τα ξημερώματα.

Ξαφνικά, το κτίριο άρχισε να τρέμει και σταδιακά μεγάλωσε. Οι φίλοι μου και εγώ δεν προσπαθήσαμε να φύγουμε από το κτίριο, δεν αφήσαμε τους ασθενείς μας. Μετά ακούσαμε έναν τρομερό θόρυβο, το κτίριο άρχισε να καταρρέει“, είπε.

Οι σκάλες ήταν κατεστραμμένες, δεν μπορούσαμε να φύγουμε από το κτίριο. Δεν ξέραμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου κατέρρευσε αρχικά. Όταν βγήκαμε από το δωμάτιό μας, ο διάδρομος ήταν ερειπωμένος“.

Η Merve τελικά διασώθηκε, αλλά οι συνάδελφοί της και οι ασθενείς στο άλλο μέρος του κτιρίου δεν ήταν τόσο τυχεροί, είπε.

Περισσότερα από 1.200 κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό μόνο στην επαρχία Χατάι, όπου βρίσκεται το Ισκεντερούν. Τουλάχιστον 520 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χατάι, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά.