Κάθε 30 δευτερόλεπτα χάνεται το πόδι ενός διαβητικού

Πεννυ Μπουλουτζα

Σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου οδηγούνται έως και 3.500 Ελληνες κάθε χρόνο, εξαιτίας του «διαβητικού ποδιού», τη σοβαρότερη και πιο οδυνηρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν το διαβητικό πόδι ως την «αχίλλειο πτέρνα» για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη καθώς, όπως τονίζουν, παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, μία απλή πληγή στο πέλμα μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή με διαβήτη σε ακρωτηριασμό.

«Κάθε 30 δευτερόλεπτα, χάνεται το πόδι ενός διαβητικού ασθενούς διεθνώς», τόνισαν χθες οι καθηγητές Χειρουργικής κ. Παναγιώτης Μπάλας, Παθολογίας κ. Νικόλαος Κατσιλάμπρος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, κ. Χρήστος Μανές και ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας κ. Νικόλαος Τεντολούρης. Οπως εξήγησαν, κινδυνεύουν κυρίως οι ασθενείς που εμφανίζουν διαβητική νευροπάθεια -είναι υπεύθυνη για το 85% των βλαβών κάτω άκρων- η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην αισθάνονται τον πόνο στα άκρα. Ετσι, οποιαδήποτε βλάβη στο πέλμα δεν γίνεται αντιληπτή και εξελίσσεται σε έλκος (πληγή) που δύσκολα θεραπεύεται.

Κατόπιν τούτου, καθίσταται επιτακτική η πρόληψη του διαβητικού ποδιού και όπως τόνισαν οι ειδικοί θα πρέπει όλοι οι ασθενείς με διαβήτη να φροντίζουν σε καθημερινή βάση τα πόδια τους, να διαλέγουν τα κατάλληλα υποδήματα και να αποφεύγουν να περπατούν ξυπόλητοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών εάν εφαρμόζονταν μέτρα και προγράμματα πρόληψης το ποσοστό των ακρωτηριασμών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% έως 75%.

Στη χώρα μας η πρόληψη για το διαβητικό πόδι, δεν είναι μέρος μιας εθνικής στρατηγικής. Στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο 14 ειδικά ιατρεία για το διαβητικό πόδι σε νοσοκομεία της χώρας -κι αυτά με πρωτοβουλία γιατρών- ενώ ολόκληρες περιφέρειες π.χ. η Θεσσαλία και η νησιωτική Ελλάδα, δε διαθέτουν σχετικές δομές.