Κάθε χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει και «εγκαινιάζει» το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν μαστογραφίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει σταθερά και συνειδητά να επενδύει στην επιλεκτική αμνησία. Για ακόμα μία φορά σήμερα καπηλευόμενος ακόμα και το όνομα της Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε και εγκαινίασε ξανά το πρόγραμμα για δωρεάν μαστογραφία που υπάρχει από το 2017.

Στο μήνυμα που απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός ανέφερε «είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Όμως η τυμβωρυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τελειώνει εκεί αφού ανήμερα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά – η οποία συγκίνησε το πανελλήνιο με την αξιοπρέπεια και τη δύναμή της – ο πρωθυπουργός έσπευσε να εξαγγείλει πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών με το όνομά της, τάχα για να την τιμήσει. Το πρόγραμμα όμως υπάρχει ήδη, έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακριβώς πριν από έναν χρόνο από το βήμα της Βουλής η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε ξεμπροστιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν και πάλι είχε προσπαθήσει να καπηλευτεί το ευαίσθητο ζήτημα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι από το 2018 υπάρχει στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ της 19ης Ιουνίου του 2018 δημοσιεύθηκε ο νόμος, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ αναλάμβανε το κόστος για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση για τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι έγινε δωρεάν η «μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Δήλωση Α. Ξανθού 
 
Η υλοποίηση ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον  καρκίνο του μαστού είναι αναμφισβήτητα θετικό βήμα. Γιατί όντως η κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας αποτελεί ένα δομικό έλλειμα στο σύστημα υγείας  της χώρας . Το αναγκαίο αυτό βήμα όμως  δεν γίνεται στο κενό . Ούτε ισχύει ότι για πρώτη φορά θα γίνονται δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας είναι γνωστό ότι έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , μετά από πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων  με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Και είναι γνωστό επίσης ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας ( ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και  κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω  των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018 ) .
Ένα Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου  για να είναι Εθνικό πρέπει  να είναι καθολικό ( και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50-69 ετών) , να έχει συνέχεια , να μην βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον Καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών , από την πρωτογενή πρόληψη  και την πρώιμη  διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και τη φροντίδα τελικού  σταδίου. Τέτοιο σχέδιο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να εκπονήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών ( ΕΙΝΕ) το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως απαξιώσει.
Ας ασχοληθεί λοιπόν  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τη  συνολική πολιτική για τον Καρκίνο, με την «επούλωση» των πληγών  του ΕΣΥ από την πανδημία και τη γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο  δυναμικό τους, και ας αφήσει  τις μεγαλοστομίες και τις προεκλογικού χαρακτήρα  εξαγγελίες. Η προστασία  της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζονται με επικοινωνιακούς όρους  πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί που δεν πιστεύουν  στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Καθολική Κάλυψη και  στην Ισότητα στην Υγεία.