Κάθε μέρα 35 νέα κρούσματα της γρίπης, στην Ελλάδα

Τριάντα πέντε κρούσματα εκτιμάται ότι εκδηλώνονται κάθε ημέρα στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί τουριστικό προορισμό. Στο μεταξύ, δύο νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί, θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας. Την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι φαρμακευτικές εταιρίες για την Παρασκευή του εμβολιου.

 

 Δύο νέα κρούσματα στο Πολεμικό Ναυτικό

Το πρώτο νέο κρούσμα στο ΠΝ διαπιστώθηκε στην τουρκική πόλη Αττάλεια, στα νότια της χώρας, σε υπαξιωματικό του ναρκοθηρευτικού ‘Καλυστώ’ που συμμετέχει στη μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ. Ο ασθενής νοσηλεύεται απύρετος, απομονωμένος στο θεραπευτήριο του πλοίου. Το υπόλοιπο πλήρωμα χαίρει άκρας υγείας. Το πλοίο θα επιστρέψει στον ναύσταθμο της Κρήτης αύριο.

Το δεύτερο κρούσμα είναι ένας ναύτης που υπηρετεί τη θητεία του στο ναυτικό σταθμό Σάμου. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού με συμπτώματα ελαφράς μορφής από τις 21 του μηνός και η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στο ΠΝ, σε ναύτη που υπηρετεί σε κανονιοφόρο, το οποίο έπλεε ανοιχτά του Λιβάνου.

Αβραμόπουλος: Αν χρειαστεί θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός

Εάν χρειαστεί θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός κατά της νέας γρίπης και τα εμβόλια θα διατεθούν δωρεάν, δηλώνει ο υπουργός Υγείας στη REAL NEWS, προσθέτοντας ότι η πολιτεία έγκαιρα έχει θέσει σε ετοιμότητα τους μηχανισμούς της και ενεργεί με σχέδιο.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι οι βασικές κατευθύνσεις του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας θα γνωστοποιηθούν στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αλλά και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εντός των επόμενων ημερών και τονίζει πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας σπρώξει στο δρόμο του πανικού ή της τεχνητής ανησυχίας.

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο

Εν τω μεταξύ, δύο με επτά μήνες -σύμφωνα με τους επιστήμονες- χρειάζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες για να ολοκληρώσουν τις κλινικές δοκιμές, που μόλις άρχισαν και στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι. Ο στόχος, ένα εμβόλιο απόλυτα ασφαλές και μάλιστα το γρηγορότερο δυνατό.

Προς το παρόν, υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι οι πρώτες παρτίδες θα είναι έτοιμες το δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όμως κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να δώσει τη δική της έγκριση.

Από τη στιγμή που οι υγειονομικές αρχές παραλάβουν τα νέα εμβόλια, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι σε πρώτη φάση 2 εκατομμύρια μέχρι τον Οκτώβριο, προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικά σε αυτή τη γρίπη, ιδιαίτερα ευπαθής χαρακτηρίζεται η ηλικιακή ομάδα 5-18 ετών, δηλαδή οι μαθητές που είναι και αυτοί που θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο.

Στη συνέχεια προτεραιότητα θα δοθεί :
σε άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού
χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
με ηπατικές, αιματολογικές ή μεταβολικές διαταραχές
άτομα με ανοσοκαταστολή
σε επαγγελματίες υγείας
σε εγκύους
σε παιδιά κάτω των 5 ετών
σε ηλικιωμένους άνω των 65
σε τροφίμους οίκων ευγηρίας

Το εμβόλιο για τα μικρά παιδιά ίσως καθυστερήσει καθώς χρειάζονται χωριστές κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωση του πρώτου πανδημικού κύματος με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Μέσα σε μία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 208 κρούσματα της νέας γρίπης. Τα συμπτώματα είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς περνούν τη γρίπη στο σπίτι.