Καθιερώνεται ο «Συνήγορος του Χρήστη»

Της Πεννυσ Μπουλουτζα

Ενσωμάτωση των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών στο ΕΣΥ, δημιουργία κλινικών αποτοξίνωσης, ανάπτυξη εθνικού δικτύου πρόληψης και καθιέρωση του «Συνήγορου του Χρήστη», είναι ορισμένες από τις δράσεις που περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών 2008-2012» του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το συγκεκριμένο σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έχει τεθεί από την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου. Με το Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να χαράξει μια στοχευμένη πολιτική αντιμετώπισης ενός προβλήματος που εντείνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά για τη χώρα μας πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι το 19,4% των Ελλήνων ηλικίας 15 έως 64 ετών έχει εμπειρία χρήσης κάποιας ναρκωτικής ουσίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για νέους ηλικίας 14 έως 17 ετών φτάνει το 10%. Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα η έκταση χρήσης ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (η έρευνα έγινε το 2004), στο γενικό πληθυσμό έφτανε το 1,7% για την κάνναβη, το 0,1% για την κοκαΐνη και το 1,3% για τα ενέσιμα ναρκωτικά.

Επέκταση μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων

Το σχέδιο δράσης προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Επέκταση των μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων, χωροταξική και οργανωτική τους ένταξη σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία, σταδιακή τους απορρόφηση από το ΕΣΥ και λειτουργική τους σύνδεση με τα στεγνά προγράμματα θεραπείας. Στόχος είναι η μείωση της λίστας αναμονής μέχρι την πλήρη της απορρόφηση. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η λίστα αριθμεί περισσότερους από 4.500 χρήστες που χρειάζεται να περιμένουν έως και πέντε χρόνια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνονται κανόνες για τη λειτουργία των προγραμμάτων υποκατάστασης στην κατεύθυνση της απαγόρευσης χορήγησης σε άτομα κάτω των 21 ετών, την απαγόρευση χορήγησης σε άτομα που δεν λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, και τη «διοχέτευση» των ασθενών σε στεγνά προγράμματα θεραπείας.

-Μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ σε Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΚΑΕ) που θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης.

-Δημιουργία νέων στεγνών προγραμμάτων σε όλη τη χώρα με βάση τις ανάγκες.

Δημόσιες κλινικές αποτοξίνωσης

-Δημιουργία δημόσιων κλινικών αποτοξίνωσης από τη σωματική εξάρτηση σε αλκοόλ και ναρκωτικά.

-Μετεξέλιξη της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης σε ένα Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης και Παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες, με την απαραίτητη οικονομική και διοικητική τους στήριξη.

-Καθιέρωση του «Συνήγορου του Χρήστη» και σύνταξη της Χάρτας Δικαιωμάτων του Χρήστη.

Ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης των Ναρκωτικών.

-Δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου παρά τω πρωθυπουργώ για τις δράσεις των συναρμόδιων υπουργείων.