Καθιστική διαμαρτυρία για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Καθιστική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι του οικοτροφείου αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων “Αθηνά” της ΠΕΨΑΕΕ, διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την καθιστική διαμαρτυρία τους έως ότου συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο και λάβουν ικανοποιητικές δεσμεύσεις για την εξόφλησή τους.

Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν επίσης τα μέλη και οι εργαζόμενοι των δομών Ψυχικής Υγείας της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: “Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς από το υπουργείο Υγείας, το οποίο μας εποπτεύει, θα ήταν η στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας. ΑντΆ αυτού, λόγω της μείωσης των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία, της αστάθειας και των καθυστερήσεων των επιχορηγήσεων, είμαστε απλήρωτοι για μήνες και το σημαντικότερο είναι ότι αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες διαβίωσης των ασθενών μας”.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Τροχάνη τόνισε στις 16 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης, ότι “το κλείσιμο του πέμπτου κατά σειρά ψυχιατρικού τμήματος χρονίων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Τρίπολης αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την τήρηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στην Ε.Ε. για την προώθηση και ενίσχυση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”.

Η Μ. Τροχάνη προανήγγειλε επίσης τη διενέργεια της πρώτης πανελλήνιας επιδημιολογικής ψυχιατρικής μελέτης για παιδιά και εφήβους, από την οποία θα προκύψουν τα επίσημα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις και τον επιπολασμό των ψυχικών νόσων, για την καταγραφή των αναγκών και την αντίστοιχη προσαρμογή των υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε, τέλος, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η συνεχής αποτίμηση και αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με την εφαρμογή οδηγού κριτηρίων ποιότητας των μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, των κινητών μονάδων και των Κέντρων Ημέρας.

Εγκαίνια κοινωνικού συνεταιρισμού

Τα εγκαίνια του καταστήματος πώλησης παραδοσιακών προϊόντων “Τα καλούδια” (Χαριλάου Τρικούπη 14, Αθήνα) πραγματοποιούν αύριο οι διοικήσεις του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) “Διάπλους” και του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ – “Δαφνί”), στις 7 μ.μ.  

ΛΕΖΑΝΤΑ

Έχει αναβληθεί για το απώτερο μέλλον η οριστική κατάργηση όλων των ψυχιατρείων…

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.