Καθολική συμμετοχή στην επίσχεση εργασίας στα νοσοκομεία της Κρήτης

Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την πληρωμή των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών για τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ωστόσο δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση από πλευράς υπουργείου ότι θα καταβληθεί το ποσό για τις εφημερίες του Ιανουαρίου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Ενώσεις Γιατρών, ενδεχομένως να θεωρήσει μη σύννομη την τροπολογία που αναστέλλει την ισχύ των προεδρικών διαταγμάτων για τα ανώτατα όρια υπερωριακής εργασίας και να μην εγκρίνει εντάλματα πληρωμής.

Υπενθυμίζουμε σχετικά, πως η χώρα μας έχει πάρει παράταση για να εφαρμόσει το νέο καθεστώς των εφημεριών που ορίζεται από την κοινοτική οδηγία, καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη στις απαιτούμενες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Την παράταση αυτή, ενέκρινε πέρυσι το Ελεγκτικό Συνέδριο, “κάνοντας τα στραβά μάτια”, δηλαδή όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, κ. Ανδρέας Ξανθός την ενέκρινε ως “συγγνωστή πλάνη”, ενώ κατ’ επανάληψιν το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει ότι η χώρα μας παρανόμως δεν εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα με καθολική συμμετοχή την επίσχεση εργασίας στα νοσοκομεία όλης της Κρήτης, θέτουν ως βασική προϋπόθεση την πληρωμή για τις εφημερίες και του Ιανουαρίου, ειδάλλως δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα οι Ενώσεις Γιατρών της Κρήτης θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στο Ηράκλειο, επιδιώκοντας και συνάντηση την ίδια μέρα με τον Διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης, τον κ. Νίκο Κεφαλογιάννη, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα που εκκρεμούν και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Το πρόβλημα πάντως των γιατρών όπως επισημαίνει ο κ. Ξανθός δεν είναι μόνο εφημερίες αλλά η γενικότερη απαξίωση του εθνικού συστήματος υγείας.

“Πίσω από τις εφημερίες υπάρχει όλη η προβληματική μίζερη κατάσταση του χώρους της υγείας και το ζητούμενο είναι αυτό, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό, να εξοπλιστούν και να αλλάξει η πολιτική στον τομέα της υγείας”.Ο ίδιος τονίζει πως οι γιατροί δεν έχουν εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες του υπουργού υγείας για χιλιάδες προσλήψεις, αν δε συνοδεύονται από κονδύλια στον προϋπολογισμό που θα τεκμηριώνουν ότι οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν

“Το σύστημα υγείας το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του, αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι εξαγγελίες δεν σημαίνουν τίποτα και τις έχουμε ακούσεις πολλές φορές χωρίς στη συνέχεια να υλοποιούνται”.

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ