Καθολική συμμετοχή

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα, πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

 

Λόγω της απεργίας «παρέλυσε» ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, καθώς στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία, στις ΔΕΚΟ, στη βιομηχανία, στα λιμάνια ενώ ακινητοποιημένα παρέμειναν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πλοία.

Παράλληλα, απεργία πραγματοποίησαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα, με εξαίρεση αυτές της έκτακτης ανάγκης.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων εκτιμούν ότι στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν περίπου 30.000 διαδηλωτές, ενώ η Αστυνομία υπολογίζει ότι στην πορεία έλαβαν μέρος περίπου 25.000 άτομα.

Στην Αθήνα έγιναν δύο συγκεντρώσεις: η μία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Αρεως στις 11:00 πμ, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ομονοίας.

Δύο συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στις δύο συγκεντρώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του ΠΑΜΕ.

Στον ιδιωτικό τομέα η συμμετοχή κυμάνθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 70% και στο δημόσιο στο 65-70%. Στον ΟΑΣΘ ήταν 100% και τα αστικά λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.

Η μία απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το κτίριο του ΕΚΘ και ακολούθησε πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης.

Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία με τον ίδιο προορισμό.

Συμπλοκές και επεισόδια

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, όταν διαδηλωτές με πέτρες και ξύλα συγκρούστηκαν με την αστυνομία η οποία απάντησε κάνοντας χρήσης δακρυγόνων και κλομπ.

Οι συμπλοκές ξέσπασαν στο Πεδίο του Αρεως, στην οδό Σταδίου και στην Πλατεία Ομονοίας όπου πραγματοποιείτο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου προκάλεσαν ζημιές σε προσόψεις 13 καταστημάτων και υαλοπινάκων και πέντε αυτόματων ταμείων ανάληψης (ΑΤΜ) Τραπεζών.

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν από τις ρίψεις αντικειμένων και τις επιθέσεις με ξύλα 23 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.

Συνελήφθησαν τρία άτομα για επιθέσεις κατά αστυνομικών, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έγιναν περίπου 30 προσαγωγές.