Καθυστερούν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις των εφημεριών στους γιατρούς ΕΣΥ της Λέσβου

<Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην καταβολή των οφειλόμενων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δημόσιους γιατρούς της Λέσβου, τους οποίους η μη καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται τείνει να τους φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο, φτάνοντας την κατάσταση στα άκρα.

Το Υπουργείο Υγείας με απόφασή του ανακοίνωσε την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών τού ΕΣΥ για το μήνα Μάιο, όπως όμως τόνισε στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης, οι εφημερίες έχουν πληρωθεί μόνο μέχρι και το Μάρτιο, ενώ το γεγονός ότι ακόμη και το ποσό που παίρνουν είναι κουτσουρεμένο κατά 20%, φέρνει τους γιατρούς σε δύσκολη κατάσταση.

Όπως σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων έχει πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα οφειλόμενα χρήματα να καθυστερούν πολύ να φτάσουν στους δικαιούχους. Αυτή η διαδικασία έχει μπει σε ισχύ από φέτος, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι γιατροί έπαιρναν τα χρήματα των εφημεριών στην ώρα τους, ενώ για το Νοσοκομείο Λέσβου το κονδύλι για τις εφημερίες είναι πλέον περίπου 240.000 ευρώ το μήνα, ποσό που πέρυσι έφτανε τις 310.000 ευρώ. «Με λιγότερα χρήματα φέτος, κάνουμε τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό εφημεριών, ενώ υπάρχει και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών», αναφέρει ο κ. Ανδρέαδης.

Δικαστική διεκδίκηση των οφειλομένων
Από την πλευρά της, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου μέσα στις επόμενες ημέρες θα προγραμματίσει τη γενική της συνέλευση, όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις συγχωνεύσεις των κλινικών του Βοστάνειου (ρύθμιση στην οποία οι γιατροί είναι αντίθετοι), τις εφημερίες και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ θα αναφερθούν και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ηλεκτρονική συνταγρογράφηση, κυρίως με την έλλειψη μηχανογραφικών συστημάτων στα περιφερειακά ως επί το πλείστον ιατρεία. «Έχουν περικόψει το κονδύλι των εφημεριών, που δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Δε μας καταβάλλουν τα δεδουλευμένα χρήματά μας. Ζητάμε τις αμοιβές μας και σε περίπτωση που αυτές δε δοθούν, δεν είναι απίθανο να γίνει και δικαστική διεκδίκησή τους. Θα αποφασίσουμε στη γενική συνέλευση που θα προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα», καταλήγει ο κ. Ανδρεάδης.