Κατηγορηματικά αντίθετοι δηλώνουν οι πανεπιστημιακοί

 

Tου Αποστολου Λακασα

Τη διατήρηση της αυτονομίας του ειδικού μισθολογίου τους και τη μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» στον διάλογο με την κυβέρνηση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ και οι ερευνητές. «Ολα τα υπόλοιπα ζητήματα μπορούμε να τα συζητήσουμε», τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Νικόλαος Σταυρακάκης.

Ειδικότερα, σε επιστολή τους προς τους υπουργούς κ.κ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η ομοσπονδία των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ), η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) και η ΠΟΣΔΕΠ ζητούν να μην προχωρήσει η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών-ερευνητών (άλλα ειδικά μισθολόγια είναι των γιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματικών, των δικαστικών και των ενστόλων) στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τους δύο υπουργούς, «σε συνάντηση που είχαμε στις 12 Ιανουαρίου είχε σαφώς δηλωθεί ότι το ειδικό μισθολόγιό μας παραμένει ως ειδικό και θα αρχίσουν άμεσα συζητήσεις για επικαιροποίησή του. Στο πλαίσιο αυτό εκφράσαμε τη σαφή θέση όλων των συναδέλφων για ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον βασικό μισθό με τρόπο ώστε να μην οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις στον μισθό ορισμένων κατηγοριών συναδέλφων, ειδικά των νεοτέρων».

Οι τρεις ομοσπονδίες τονίζουν ότι την περίοδο 2009-2010, συγκριτικά με τους άλλους κλάδους με ειδικά μισθολόγια, τα μέλη τους είχαν από τις μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς τους. Συγκεκριμένα, οι αμοιβές τους μειώθηκαν κατά 11,7% έναντι 8,1% των γιατρών του ΕΣΥ, 9% των βουλευτών, 11% των ενστόλων, 16,1% των διπλωματικών και 25,5% των δικαστικών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις τρεις ομοσπονδίες, η κατ’ άτομο μείωση στις αποδοχές τους σε σχέση με τις αποδοχές του 2006 εμφανίζεται να είναι της τάξεως του 5%. Ομως, στους δικαστικούς λειτουργούς η αύξηση των αποδοχών συγκριτικά με το 2006 είναι 70%. Μάλιστα, οι τρεις ομοσπονδίες στην επιστολή τους προς τους δύο υπουργούς τονίζουν ότι στη συνάντηση της 12ης Ιανουαρίου «είχε καταστεί απολύτως σαφές από την πλευρά σας ότι, πράγματι, ειδικά οι δάσκαλοι και οι ερευνητές του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας βρίσκονται στην πλέον δραματική κατάσταση από ποτέ».

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θα συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα για να κρίνει τη στάση της, χωρίς να αποκλείεται, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Σταυρακάκης, να προχωρήσει ο κλάδος σε κινητοποιήσεις σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ και την Ενωση Ελλήνων Ερευνητών.