ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ. στη Συνέλευση του ΠΙΣ / Τα νησιά δεν είναι μόνο τόπος διακοπών

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το 2022 φεύγει αφήνοντας μας τη νομοθέτηση της σκοτεινής αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης για το ΕΣΥ και το φιάσκο του προσωπικού γιατρού. Δύο κυβερνητικές παρεμβάσεις  χαρακτηριστικές της δηλωμένης πρόθεσης της φράξιας της ΝΔ που κυβερνάει για πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Πως όμως φτάσαμε εδώ; Ξεκινήσαμε τρία χρόνια πριν στο Ζάπειο με τους χαριεντισμούς της κυβερνητικής παράταξης του ΠΙΣ με την κυβέρνηση για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή για ιδιωτικοποίηση. Περάσαμε από τα Κλαυδιανά Δίκρανα της πανδημίας στην οποία ηττηθήκαμε κατά κράτος ως κλάδος, διότι ο θεματοφύλακας της ιατρικής ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπό την ευθύνη της ηγεσίας του, καμία θεσμικότητα δε διεκδίκησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ούτε θεσμική συγκρότηση της «Επιτροπής Σοφών» ούτε θεσμική θωράκιση του ΕΣΥ ούτε θεσμική προστασία των μικρο-ιδιωτών γιατρών. Απασχολημένοι οι «σοφοί» μας στα τηλεπαράθυρα , κατέληξαν οι γιατροί στα μάτια πολλών να φαίνονται ως σφουγγαρόπανο των κυβερνητικών ευθυνών και σφουγγοκωλάριοι των υπουργών.

Αλλά δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Ήταν αρκετά απασχολημένοι με τις εσωτερικές τους έριδες, τις διασπάσεις και τις φιλονικίες τους, την προσπάθεια να φανούν βασιλικότεροι του βασιλέως και αρεστοί στους κυβερνώντες, ώστε μόνον όταν κατάλαβαν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός αναγκάστηκαν να συρθούν στην ανεύρεση συναινέσεων και, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, να γλύψουν εκεί που πρώτα έφτυναν, στο ΕΣΥ.

Έτσι ο κλάδος υποχώρησε σε όλα τα επίπεδα αυτά τα χρόνια. Καμία ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών του ΕΣΥ, ούτε καν εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Η κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι με τις αποφάσεις του ΣτΕ, σαν τα παιδιά της αλάνας, και η ηγεσία του ΠΙΣ «τα φυλάει».  Καμία μέριμνα ούτε καν για τους μικρο-ιδιώτες γιατρούς της γειτονιάς. Η κυβέρνηση τους δίνει βορρά στα μεγάλα συμφέροντα της υγείας, και η ηγεσία του ΠΙΣ σφυρίζει κλέφτικα. Καμία μέριμνα για την αξιοπρέπεια του ιατρικού σώματος. Περιφερόμενοι τηλεμαιντανοι ανεμπόδιστου λοιδορούν το ιατρικό σώμα, η κυβέρνηση αποψιλώνει την εκπροσώπηση του ΠΙΣ σε πληθώρα συλλογικών οργάνων και τελικά απαξιώνει με αυτή καθαυτή τη σύνθεση του εκλεκτορικό σώματος τους ιατρικούς συλλόγους της περιφέρειας, και «‘μείς (η εκπροσώπηση του κλάδου) φωνάζαμε ζήτω και γεια».

Υπάρχουν γιατροί κι Ελλάδα και πέρα από την Αθηνα και τη Θεσσαλονικη. Υπάρχει επαρχία. Υπάρχουν νησιά. Και τα νησιά δεν είναι μόνο τόπος διακοπών. Για πολλούς από εμάς τα νησιά είναι τόπος κατοικίας κι εργασίας με δύσκολες συνθήκες; Που ήταν ο ΠΙΣ για να διεκδικήσει ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές περιοχές; Και τι έχει πετύχει για τους γιατρούς των νησιών; Τίποτα. Για την κυβέρνηση δεν το συζητάμε, ξέρουμε τι έχει κάνει στα νησιά. Μόνο διακοπές. Και οι γιατροί έχουν μετατραπεί είτε σε νομάδες των νησιών είτε υποαμειβόμενοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία των νησιών, που με το ζόρι τα φέρνουν βόλτα. Οικονομική δυσπραγία, επιστημονική μοναξιά, υπερεφημερευση, απομόνωση. Ένας ή και κανένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα. Αυτή είναι η ιατρική στα νησιώτικα νοσοκομεία. Αυτή την πραγματικότητα βιώνουμε, την ώρα που κάποιο χαριεντίζονται με τους ολετήρες του ΕΣΥ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στο Αγωνιστικό ΜΕΤΩΠΟ Γιατρών διεκδικούμε την αναβάθμιση του ρόλου του ΠΙΣ.

Αγωνιζόμαστε για διπλασιασμό των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, για προσλήψεις στα νοσοκομεία, για πραγματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγειας, για ουσιαστική οικονομική ελάφρυνση των μικρό-ιδιωτών γιατρών, για ένα δημόσιο σύστημα υγειας, για ένα ΕΣΥ, της προοπτικής και της ελπίδας.

Θεωρούμε απαραίτητο τον σεβασμό στο γιατρό, την αναγνώριση του ρόλου του, την  αξιοπρέπεια στη ζωή και στην εργασία του.

Απαιτούμε από τον ΠΙΣ την ερχόμενη τετραετία να εργαστεί για την κατάργηση του νόμου 4999 που είναι ταφόπλακα στο ΕΣΥ, να εργαστεί για την κατάργηση των καταστροφικών ρυθμίσεων (claw back, ποιοτικά κριτήρια, κοκ) που αφορούν τους μικρό ιδιώτες γιατρούς, να εργαστεί για την επιβίωση του κλάδου.

Σε λίγο καιρό αν συνεχίσουμε έτσι, εκτός από εξαγωγή, θα χρειαστεί να κάνουμε και εισαγωγή γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων και για συγκεκριμένες περιοχές. Η ιατρική έρημος περιοχών και ειδικοτήτων θα πρέπει να αποτραπεί. Ήδη αργήσαμε.

Εμείς λοιπόν στο ΜΕΤΩΠΟ θέλουμε  έναν ΠΙΣ που θα αγωνίζεται για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγειας, έναν ΠΙΣ που θα εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο και δε θα είναι θεραπαινίδα της εξουσίας.

Για αυτόν τον ΠΙΣ σας καλώ να στηρίξετε το ΜΕΤΩΠΟ και σε αυτόν τον ΠΙΣ διεκδικώ την ψήφο σας ως υποψήφιος για το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Για αυτόν τον ΠΙΣ σας καλούμε να συμπορευθούμε με συγκλίσεις, συναινέσεις, αλλά και ξεκάθαρες θέσεις και τοποθετήσεις, με αξίες και ιδανικά, αλλά και με πραγματισμό και σοβαρότητα.

Και για αυτόν ζητάμε την ψήφο σας για το ΜΕΤΩΠΟ.

Καλούς αγώνες.