ΚΕΕΛΠΝΟ: Πάνω από 300 κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Άργος Ορεστικό και Καστοριά

P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, που άρχισε να καταγράφεται από το περασμένο Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή, κάνει λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Συνολικά, έως και σήμερα το μεσημέρι είχαν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο επισημαίνει πως η κλινική εικόνα των ασθενών χαρακτηρίζεται από εμετούς, διάρροιες και κοιλιακό άλγος, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός, εν αναμονή αποτελεσμάτων του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Από την αρχική διερεύνηση δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας ή κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Όπως εξηγεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας, κάτι που θα αποσαφηνιστεί από τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Το Κέντρο συστήνει την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες Υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας Υγείας, με στόχο την παρακολούθηση και τη διερεύνηση του φαινομένου.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>Κλιμάκιό του αναμένεται στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης, συντονισμό της διερεύνησης και διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση της πηγής της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 8pt”>