Κενές θα μείνουν πολλές βάρδιες στα νοσοκομεία

Εφημεριακό… κραχ αναμένεται να δημιουργηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, καθώς οι γιατροί των νοσοκομείων όλης της χώρας δηλώνουν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν κατά γράμμα το Ευρωπαϊκό 48ωρο. Όμως, λόγω έλλειψης γιατρών θα μείνουν μοιραία κενές βάρδιες που θα καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Μεγαλώνει η λίστα, μετά με την ημέρα, των νοσοκομείων που καταθέτουν πρόγραμμα 48ωρου για τον επόμενο μήνα. Έως χτες, είχαν συμφωνήσει 18 συνολικά νοσοκομεία -απο το Παίδων Πεντέλης και το «Αττικόν» έως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου- να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που αφορούν το νέο εφημεριακό σύστημα.

Έτσι, τα πρόγραμμα εφημεριών του Νοεμβρίου θα καταρτιστεί με βάση το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας που ορίζεται απο την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο οι ειδικευμένοι πρέπει να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες και οι ειδικευόμενοι όχι περισσότερες απο 58 ώρες την εβδομάδα. Αυτό πρακτικά «υποχρεώνει» τους ειδικευμένους να συμμετέχουν σε μόλις δύο εφημερίες τον μήνα και τους ειδικευόμενους σε τέσσερις.

Στη πραγματικότητα όμως, οι νοσοκομειακοί γιατροί προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της λειτουργίας των νοσοκομείων, κάνουν τις διπλάσιες εφημερίες με αποτέλεσμα να εργάζονται έως και 100 ώρες την εβδομάδα. Συνεπώς, στη περίπτωση που οι γιατροί εφαρμόσουν το μειωμένο ωράριο πολλές κλινικές των νοσοκομείων όλης της χώρας κινδυνεύουν να μείνουν κλειστές απο τα μέσα του μήνα…

Πάντως, παρά τις εξαγγελίες των γιατρών για μαζικές κινητοποιήσεις το υπουργείο Υγείας τηρεί «σιγή ιχθύος» πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στους Διοικητές των νοσοκομείων. Σύμφωνα όμως, με πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τους γιατρούς να εργαστούν πέρα του ωραρίου που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συνεπώς, όποιος ειδικευμένος ή ειδικευόμενος θέλει να υπερβεί τις 48 ή της 58 ώρες αντίστοιχα, πρέπει πρωτίστως να το δηλώσει.

Ο κίνδυνος ωστόσο, να τιναχτούν οι εφημερίες στον… αέρα έχει αναγκάσει κάποιους διοικητές να ασκούν έντονη πίεση στους γιατρούς που δεν καταθέτουν τις σχετικές δηλώσεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου της Πτολεμαίδας, όπου ο διοικητής μοίρασε εντολές εφημέρευσης σε γιατρούς που είχαν δηλώσει γραπτά ότι δεν θέλουν να υπερβούν το 48ωρο.