Κέντρα Υγείας για… εντατική

Μεγάλες οι ελλείψεις σε γιατρούς αλλά και εξοπλισμό σε Αίγινα, Σαλαμίνα, Κύθηρα, Γαλατά και Σπέτσες. «Ουσιαστικά υπολειτουργούν» τονίζει ο Γ. Μίχας. Στη Σαλαμίνα προβλέπεται βοηθός μάγειρα, αλλά δεν έχει μαγειρείο!

Χωρίς παιδίατρο λειτουργούν, εδώ και μήνες, το Νοσοκομείο Κυθήρων και το Κέντρο Υγείας Γαλατά, που καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, ενώ δραματικές είναι οι ελλείψεις και στα Κέντρα Υγείας Αίγινας και Σαλαμίνας.

Ομως στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας ο… απαρχαιωμένος οργανισμός λειτουργίας του προβλέπει να υπάρχει βοηθός μάγειρα, χωρίς να υφίσταται μαγειρείο!…

Οπως επίσης στο ίδιο Κέντρο Υγείας, που εξυπηρετεί μόνιμο πληθυσμό 65.000 κατοίκων, στον οργανισμό λειτουργίας προβλέπεται να υπάρχει πλήρωμα ασθενοφόρων, χωρίς αντίστοιχα να προβλέπονται θέσεις για οδηγούς ασθενοφόρων!…

Αυτή η απίστευτη και όμως… ελληνική κατάσταση αποτυπώθηκε εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου σε επιστολή του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν μπορούν να καλυφθούν, όσες προσπάθειες και να κάνουν οι υπάρχοντες εργαζόμενοι.

«Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα και Περιφερειακά Ιατρεία στην περιοχή ευθύνης μας, που καλύπτουν τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων μόνιμων κατοίκων και ακόμη περισσότερων επισκεπτών, ουσιαστικά να υπολειτουργούν», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο κ. Μίχας.

Και πρόσθεσε: «Από τη μεριά μας δεν ζητάμε από την κυβέρνηση τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο: Να παρέχονται στους συμπολίτες μας υπηρεσίες υγείας που αποπνέουν αξιοπρέπεια, σεβασμό και ασφάλεια».

Αναλυτικά, στην επιστολή του νομάρχη Πειραιά καταγράφονται μεταξύ άλλων κατά μονάδα οι παρακάτω ελλείψεις:

Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας: Είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής του οργανισμού, που ισχύει πάνω από 20 χρόνια. Στο Παθολογικό Τμήμα λόγω συνταξιοδότησης ή μετάθεσης υπηρετούν μόνο 4 μόνιμοι γιατροί (παθολόγοι και Γενικής Ιατρικής), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2004 ήταν 9. Σχεδόν 2 χρόνια τώρα στο Ακτινολογικό, μετά την αποχώρηση του διευθυντή του λόγω συνταξιοδότησης, η θέση δεν έχει αναπληρωθεί. Στο Παιδιατρικό τμήμα υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και είναι ανάγκη να στελεχωθεί με ακόμη έναν. Δυόμισι χρόνια τώρα δεν έχει ούτε καν προκηρυχτεί η θέση τεχνικού με ειδικότητα ηλεκτρολόγου.

Ο εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας πρέπει να αντικατασταθεί με νέα και πιο σύγχρονα μηχανήματα – π.χ. το παρόν ακτινολογικό μηχάνημα είναι 25ετίας και μεταχειρισμένο.

Κέντρο Υγείας Αίγινας: Το οργανόγραμμα χρειάζεται αναθεώρηση. Σήμερα λειτουργεί με μόλις 4 παθολόγους, δεν υπάρχει καρδιολόγος, ούτε και ιατρός ακτινολόγος, παρά μόνο 2 τεχνικοί, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη και τα άκρως απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα, όπως απινιδωτές, καρδιογράφος κ.ά.

Κέντρο Υγείας Γαλατά: Μόνο 5 οργανικές θέσεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού είναι καλυμμένες, ενώ υπάρχει έλλειμμα και 4 νοσηλευτριών. Οι επισκέπτες γιατροί, που έρχονταν από το Τζάνειο Νοσοκομείο παλαιότερα κάθε εβδομάδα, σήμερα έρχονται κάθε τρεις και τέσσερις μήνες. Η θέση του παιδιάτρου είναι κενή, ενώ δεν λειτουργούν το Ακτινολογικό τμήμα και το Φυσικοθεραπευτήριο.

Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κυθήρων: Εδώ και μήνες δεν υπάρχει παιδίατρος, με αποτέλεσμα τα παιδιά του νησιού να προσφεύγουν για περίθαλψη στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών: Δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να αναζητούν εθελοντές για μεταφορά ασθενών!…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ